Юридическите екипи на ЕК ни помагат да съдим "Газпром" (обновена)

Василев и Николов договарят в Брюксел стъпките при спиране на руския газ

Асен Василев

Асен Василев

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и енергийният министър Александър Николов договорят в Брюксел стъпки за действие след спирането на газовите доставки от Русия.

Асен Василев изтъкна, че Брюксел вече е излезъл с решение, че начинът на плащане, изискан от Русия, противоречи на наложените санкции - това е решение още от преди седмици, потвърдено е и днес. "Ние никога не сме напускали договора с "Газпром", Брюксел заяви, че плащания са в нарушение на санкциите. Потвърди го и днес", посочи Василев.

Асен Василев и министърът на енергетиката Николов се срещнаха с представители на ЕК и Европейския съюз, за да се вземе решение какви ще са следващите стъпки, след като "Газпром" прекъсна газоподаването към България.

Поискали сме и правна помощ за арбитража, юридическите екипи на ЕК са задействани, стана ясно от думите на Василев. Юристите на ЕК вече разглеждат договорите и на всички страни-членки с Газпром.

В момента се водят разговори България да стане регионален координационен център за разпределение на газа - той ще обхваща страни от ЕС в Югоизточна Европа, обясни Василев. Разглеждат се различни възможности за внос на газ, а Василев изрази надежда, че "това което очакваме като цени, може дори да е по-ниско от предлаганото от "Газпром".

Същата заявка даде и енергийният министър Александър Николов.

По повод заявените искания като взети решения между министърът на икономиката Корнелия Нинова на среща с работодателските организации, министър Александър Николов заяви, че първо трябва да се запознае точно какви са те, а и трябва да се прецени какъв е наличният ресурс. "Ако обаче договорките, които се опитваме да направим сега, се осъществят, е много вероятно повишение на цените изобщо да няма", посочи Николов.