Васко Кръпката: Знаем за шопския инат на Борисов да се докаже пред БСП, протестите може да го върнат на бял кон

От трио, може да се спретне цял оркестър с няколко мурафетчийки в следващия парламент

Васко Кръпката

Васко Кръпката

Най-важното е протестиращите да не забравят – никога с БСП! 

Учудвам се как Румен Радев успя да предаде мракобесието си на толкова много хора, казва пред Faktor.bg блусарят

Интервю на Васил Стефанов

- Васко, какво се случва в държавата, след 31 години млади хора отново са на площадите?

- Да, пълно е с млади хора на протеста! Браво! И млади, и стари протестират, не мога да кажа, че този протест е само на младите, обаче. Като гледам водачите, хич не са млади. Не се изживявам като полит-коментатор, но щом ме питате, ще си кажа. Случва се това, че се запали искрата на недоволството за неща, които са натрупани с времето. Фаловете на управляващите са доста и част от хората са бесни. Трети мандат Борисов, с доста грехове от преди и сега, с партия, създадена по телефона, без кой знае какви идеи и програми, около една личност, също като партията на Сакскобурготски, трети път идват на власт с избори. Управляват България с много работа, няма спор и много строителство... и лошо, и хубаво. Борисов твърди, че е против комунистите.
За мен, обаче той не направи достатъчно в посока декомунизация, лустрация и пр. В ГЕРБ има доста ченгета от комунистическата номенклатура. В медиите също. Вярвам, че има и свестни хора. Познавам такива. Питам се обаче – защо комунистите, от друга страна, много го мразят? Нинова бълва огън и жупел срещу него, няколко пъти вот на недоверие, заедно с ДПС, което ме навежда на мисълта, че може да има защо. Знае ли човек?

- Прави ли са демонстрантите за оставките на Иван Гешев и Бойко Борисов?

- Принципно са прави! Но според мен няма как сега това да стане, защото този филм сме го гледали. Преди месеци протестирахме против назначаването на Гешев. Смятам, че системата на подбор на главен прокурор е порочна. Мисля, че най-големите проблеми в държавата са в Съдебната палата. За Борисов смятам, че месеци преди изборите този протест е добра безплатна предизборна кампания, защото консолидира неговите избиратели, симпатизанти и почитатели из Татковината, а те никак не са малко, повярвайте! Голяма част от тези хора са и леви, и десни, и просто хора, които гласуват с желание за нещо по-добро и на изборите можеха да гласуват за някой друг, щото те се люшкат наляво и надясно... Сега, обаче редиците се стягат и ще има отпор и Борисов ще се върне на бял кон на изборите. Знаем шопския му инат да се доказва пред БСП, а иначе сигурно на 61 години вече му се иска да си почива някъде на риба или на курорт...ама пусти инат.

- Събуждат ли се обществото и десните хора?

- Десните отново са разделени! Като гледам инициаторите и водачите на протеста, едничък Христо Иванов се отличава и направи хубава акция на Росенец, останалите протест-масовици са нищо ново под слънцето. Това, което за сега успя този протест, е да раздели десните, защото ДБ все още не се разграничи ясно от комунистите и техните лакеи, които също са активни протестиращи в момента. 

- „Отровното трио“, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Александър Томов, Татяна Дончева или Слави Трифонов могат да предложат свелото бъдеще, за което са излезли протестиращите или да опорочат опита за промяна на стачкуващите? 

- БСП и изобщо комунистическото обкръжение явно и то се е разделило на две. Едните, които подкрепят, работят и си налягат парцалите с ГЕРБ и другите, които викат „Дръжте крадеца”. Като гледам, например Корнелия Нинова каква богата биография от черни дела има, не по-малко от Борисов...някак си викам, абе тия хора как гласуват за такива престъпници? Госпожа „предлагампеевски” и тя се изтъпанила да гони мутрите...шоуменът на мутрите, който официализира чалга мисленето и безпардонната арогантност на поколения българи, и той се намества в класацията... Красота!!! Могат от трио, цял оркестър с няколко мурафетчийки да си спретнат в следващия парламент. Но не могат да опорочат нищо, защото България е в ЕС и НАТО, бавно и славно си върви напред, въпреки проблемите. Той целият свят е пощръклял, като гледам. Мисля, че днешните протести се наелектризираха допълнително от мерките против проклетия вирус. Нека обаче не забравяме, че Ковид 19 наистина е голям СВЕТОВЕН проблем! Най-голямото ми притеснение не е кога ще са изборите и кой ще влезе в новия парламент. Притеснението ми е как ще излезем от тази бацилска криза, която спря половината свят и за нас артисти, музикантите и др. настанаха много тежки времена. 

- Румен Радев също се включи срещу събарянето на правителството, добър вариант ли е, ако президентът успее да вземе властта чрез служебен кабинет или пък продължи да се занимава активно с политика в изпълнителната власт?

- Радев, сигурно е добър в професията си, но се чудя как успя да предаде на доста хора негативното настроение и мракобес, с които още от началото на президентсвото си оценяваше днешна България. Моля, моля, не съм съгласен, че днес животът у нас е толкова лош, че да има толкова злоба! Нямам вяра на човека, който откакто е на власт, лобира за падане на санкциите срещу Русия и така умело говори против властта, като че ли той не е в нея. Но най-вече не му вярвам и за това, че е представен от БСП и се е обградил с ченгета от кариерата.

- Какъв урок трябва да научат младежите по площадите, който вие самият сте разбрали за тези 31 години, какви грешки допускат и защо не са толкова многобройни, както след падането на тоталитарния режим?

- Да не забравят КОЙ създаде мутрите и групировките в началото на 90-те, КОЙ внедри ченгета във всички новосъздадени партии и медии, КОЙ приватизира почти всичката индустрия и селско стопанство на България, КОЙ е собственик на консорциуми, банки, вериги, едър бизнес и т.н. Най-важното е никога заедно с БСП! Ама никак не ме кефи подвеждащото „да махнем тия, пък после ще му мислим”! Да направим ремонт на държавата, пък после пак ремонт на ремонта... Не съм съгласен!!! Предлагам цялостен ремонт!!! От толкова години работя с музика и послания в посока „ДОЛУ МУТРИТЕ”. Долу всички мутри!

- Можем ли да сравним днешните събития с Лукановата зима, с Виденовата катастрофа и с протестите срещу Пламен Орешарски?

- По никакъв начин! Всички протести са различни. В началото на 90-те България беше още в лапите на соца и страшна беднотия. Повечето протести тогава бяха против комунистите, които не пускаха властта. Празни магазини, никакво препитание.... Искахме да се завърнем в Европа, където сме били преди окупацията на съветските войски.  Събирахме се на минус 10 градуса студ и свирехме, и пеехме пред десетки хиляди. Разбира се на отсрещния площад комунистите си правеха и те митинги и шествия, но ние бяхме повече и по-млади. Тогава преживяхме китарна революция и се раждаха песни. Това беше полет на свободния дух. 
Орешарски, повече от година протести и нито един недоволен, че Орлов мост е блокиран и също много масов, неорганизиран протест, не за материални искания, а за това, че БСП направи този кабинет, без да са гласували повечето хора за тях, който междувременно отмъкна милиарди от КТБ. Но това им е стар номер...Доста банки отмъкнаха последните години, в които бяха на власт. Днешните протести за първи път са заедно с БСП, което ги прави различни от всички преди. И все пак и днес младите хора, които са там са без задни мисли и са за чистата и свята свобода, което подкрепям напълно и съм дал съгласието и се радвам да присъствам с музика на протеста!

- Как преценявате Христо Иванов и „Демократична България“, това ли са  днешните десни хора в политиката?

- Не давам оценки. Не искайте от мен да съм политически анализатор, защото съм извън политиката и нямам политически амбиции. Силата ми е в музиката! Гласувам от години за най-десните и се надявам да се отърсят от мракобеса на отрицанието на всичко и всички и да намерят начин да достигнат до повече хора. Да се обединяват и да привличат антикомунисти и дясно мислещи и работещи хора. Надявам се млади хора от протеста да направят партия, въпреки че сега пък някои казват , че не бил политически този протест, което звучи глупаво. Иначе как ще бутнем другите мутри, които се точат да дойдат на власт. Надявам се наистина мутрите и тези, които са представени от онези, които ги създадоха в началото на 90-те, да се махнат и да има по-честни и достойни хора в управлението на България. Най-важно за мен е да работим за това България да е свободна и да се „съвкуплява с другите европейски народи”, както ни е завещал Апостола.