Васко Начев: Ако газът беше спрян за цяла Европа, нямаше да намерим свободни количества

Понятието „субсидирани цени” е по-скоро спекулативно, отколкото реалистично

Васко Начев

Васко Начев

Ако газът беше спрян за цяла Европа, България нямаше да може да намери свободни количества, заяви пред NOVA NEWS енергийният експерт Васко Начев.

По думите му е добре, че руският газ е бил спрян първо за България.

„Представете си какво щеше да стане, ако половини или на цяла Европа беше спрян газа. Тогава нямаше да има никакъв шанс да намерим каквото и да е било свободно количество.” – посочи експертът.

Той коментира и цената на втечнения газ, който САЩ ще доставят на страната ни:
"Доставната цена на втечнения газ от САЩ до „Топлофикация София” ще бъде около 28 долара за 1000 кубически метра газ. Всички други спекулации са без каквато и да било почва. Това е цената за транспортните разходи. След това имаме референтна цена Хенри Хъб, която - ако към днешна дата България имаше сключен дългосрочен договор – цената до „Топлофикация София” трябваше да бъде 76 лева за мегаватчас. Разбира се България няма такъв сключен договор – затова цената ще бъде по-висока. Прогнозирам цена от 155 лв./MWh, като в нея са включени всички разходи."

„За мен „субсидирани цени” е нещо, което е по-скоро спекулативно, отколкото нещо реалистично. Когато стана шистовата революция имаше субсидии за стартирането на този сектор. Но в момента няма подобно нещо. Толкова много се изговори напоследък – единствено не съм чул само какъв ще бъде цветът на газа. Изумително е колко шум се вдигна около доставката на природен газ. За мен е добре, че се намери решение за сравнително кратък период от време.” – подчерта Васко Начев.