Васко Начев: Няма да получим и 1 куб. м гориво от "Газпром" по договор, кризисният щаб се занимава с обречена кауза

Васко Начев

Васко Начев

Васко Начев, енергиен експерт

Започна се от първият ден! Престрелки, обвинения, оправдания, потриване на ръце за реваншизъм и още, и още, и още... Добре е да си дадем сметка, че ситуацията около доставките на газ не само, че е сложна, но ще става все по-сложна. 

Новосъздаденият кризисен щаб е натоварен със свръх очаквaния: - Да осигури предсказуемост и озаптяване цените на природния газ. Това е обречена кауза! С подобна задача няма как да се справи кризисен щаб, дори включените в него да са от друга планета! Няма как да си резервирал капацитети на годишна база, без да знаеш дали ще ползваш терминал.

Това означава КЕВР да ти признае този разход и да го включиш в цената на газа, който доставяш по дългосрочния си договор с Газпром. Невъзможно, нали? Цената на азерския газ се била повишила през последните два дни?! Добре е да се каже каква е и причината за това! Николай Павлов и Делян Добрев знаят най- добре. Може да се посочат глупави/грешни действия на всички, които са свързани с газовия сектор за последните 10 години, но какво от това!? По никакъв начин подобно нещо няма да помогне за излизане от ситуацията. 

Искам само да кажа, че всеки ден е ценен. Ако се впуснем тепърва да обявяваме търгове, да търсим нови доставчици, да се чудим и мъдрим от кой, колко, как и защо, има опасност да се озовем в безизходица и тогава наистина зимата ще е доста сурова за преживяване... Отсега мога да уверя този кризисен щаб, че вероятността да получим и един кубически метър газ от Газпром по договора ни с тях, който изтича в края на годината, е много малко вероятно.