Вътрешната опозиция в БСП иска нова червена ЦИК за избор на лидер

Националният съвет на БСП да освободи настоящия състав на червената ЦИК за избор на партиен лидер и да избере нови нейни членове. Това са поискали петима от членовете на пленума, част от вътрешната опозиция, с обръщение до колегите си. Подписали са го проф. Захари Захариев, проф. Димитър Генчев, Лало Кирилов, Николай Иванов и Красимир Янков. Те ще поставят темата на заседанието в неделя.

Обвиненията към настоящия състав на Централната комисия за партиен избор (ЦКПИ), начело с Емил Войнов, са, че погазва върховенството на партийния устав с приетите от нея решения за организиране на вътрешните избори. Затова се иска отмяната им и избор на нов състав, който да гарантира законността и честността на избора за лидер, съобщава "24 часа". 

Визират се няколко решения на комисията. Първото е фиксираният от нея краен срок за номинации от ОПО - 31 януари, както и предложенията да са направени от не по-малко от 50 делегати с подписите им. "Това решение необосновано допълва изискванията предвидени в Устава на партията и приетите от Националния съвет правила. Нарушен е демократичният принцип всеки социалист да може свободно да направи своето предложение", смятат недоволните. И обясняват, че това решение компрометира възможността за предлагане на кандидати там, където общинската или районната конференция на БСП е с по-малко от изискуемите 50 делегати. "Зад всичко това се крие едно много опасно намерение – още в предкампанийния период, голяма част от възможностите да бъдат предложени социалисти за председател на партията да бъдат ограничени", се обяснява в документа.