Във Великобритания излезе книгата на Тереза Мей "Злоупотребата с властта"

Тя е втората жена министър-председател на страната

Тереза Мей

Тереза Мей

Във Великобритания пускат в продажба книга на бившия британски премиер Тереза Мей, озаглавена „Злоупотребата с властта“, предаде БНР. Днешният „Сънди таймс“ помества откъси и публикува обширно интеврю с авторката.

Читателите научават любопитни подробности за живота и кариерата на Тереза Мей. Като това, че още на 7 години тя е разбрала, че ще бъде свързана с политиката, когато в дома ѝ дошъл деец на Консевативната партия. Тя споделя, че на 12 години вече е била твърдо решена да влезе в политиката. 

Мей стана втората жена министър-председател на страната, когато влезе на "Даунинг стрийт" на 13 юли 2016 година след референдума за Брекзит и оставката на Дейвид Камерън. Тя остана на поста 3 години и се оттегли през май 2019 година, след като не успя прокара сделката си за Брекзит в парламента и партията се представи слабо в европейските избори. 

Тереза Мей бе наследена от Борис Джонсън - врагът, замислил нейното сваляне от власт. В книгата обаче няма много позовавания на Джонсън и изобщо не става дума за уреждане на сметки с него. 

Много по-голямо внимание Мей обръща на бившия председател на Камарата на общините Джон Бъркоу, когото тя обвинява в най-голямата злоупотреба с власт, на която е била свидетел по време на безизходицата около Брекзит в Северна Ирландия. Бившият премиер обвинява Бъркоу, че сериозно е попречил за гласуването на сделката в момент, когато дори юнионстите в Северна Ирландия вече са били готови да я подкрепят. 

В книгата Тереза Мей говори и за много друти неща, като злополучния инцидент с хванатата ѝ ръка от Доналд Тръмп, събитията около отравянето с „новичок“ на Сергей Скрипал и ролята ѝ сега в Камарата на общините като „бекбенчър“. В интервюто тя отбелязва, че нейната работа като политик с пълна отдаденост на хората е била улеснена от факта, че е дъщеря на свещеник, защото намира голямо сходство между двете професии.