Въздушните потоци носят радиацията към Москва и Санкт Петербург! Хората: "В Кремъл да гледат Чернобил!" (ВИДЕО)

Според данните на Хидрометеорологичния център на Русия въздушните потоци носят радиация от инцидента край Архангелск към Москва и Санкт Петербург. Какво мислят жителите на северната столицана Русия за това? Попитаха ги от New Rush Word. Някои призоваха в Кремъл да гледат филма "Чернобил" и да не крият истината, за да не се повтори трагедията.

Припомняме, че на 8 август, при неуспешни изпитания на ракета с ядрен двигател на полигон в Архангелска област на Русия избухна взрив, вследствие на който радиацията в района се повиши най-малко 16 пъти над допустимите нива. Според различни източници са загинали между 7 и 15 души, но точният брой на убитите и пострадалите  не е известен, тъй като властите крият информацията.

"Новая газета" писа, че се е взривила ракета "Буревестник", макар че властите укриват истината и за това, като разпространиха невярна информация - че става дума за изпитание на двигател с течно гориво.

Дойче веле" коментира":

"Главна отговорност за случилото се на полигона в Архангелска област носи президентът Владимир Путин. Той неведнъж даваше да се разбере, че разработването на нов вид руско оръжие се извършва под негов личен контрол. От 2018 година насам той вече на няколко пъти прояви личен интерес към проекта.

Който познава специфичната съветска психология, лесно може да си представи каква е била ситуацията преди аварията: началството явно с всички средства е притискало командирите и инженерите колкото се може по-скоро да зарадват "лидера на нацията" с успешни резултати. Подобни примери има достатъчно."