Важно: Пътуването за поклонението в лагера „Белене" е напълно свободно и безплатно

Хората да не се подвеждат по обяви за платени турове

Снимка: Архив - Faktor

Снимка: Архив - Faktor

Посещението на годишното поклонение в концлагера „Белене“ на остров Персин е напълно безплатно, некомерсиално събитие, освободено от всякакви процедури за достъп и хората не трябва да се подвеждат от предложения на други организации в интернет за платени турове на мястото на бившия лагер в деня на тазгодишното събитие – 1 юни 2024 г., съобщи сайтът desebg.com.

До инициативната група за подготовка на годишното честване на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера „Белене“ идната събота – 1 юни 2024 г., от 11,30 часа, на Втори обект на дунавския остров Персин достигна тревожната информация, че на желаещи да участват в събитието, които за първи път ще го го посетят, се предлага да заплатят такса от 30 лв. на човек за тур и за уреждане на разрешително за влизане на острова.

Това съобщи днес журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“, която е съорганизатор на събитието.

„От името на Инициативната група бих желал да съобщя, че посещението на годишното поклонение на „Белене“ 2024 г. е напълно свободно и безплатно и не е обвързано с никакви такси или процедури за осигуряване на достъп до остров Персин и гражданите не бива да се подвеждат от такива предложения в интернет“, заяви Христов.

„За осигуряване на нормалното протичане на събитието нашата инициативна група е изпълнила всички изисквания по Закона за събранията, митингите и манифестации по организиране на събитието. Получили сме съгласие за провеждането му от Министерството на правосъдието, от община Белене и работим в тясно сътрудничество с РПУ-Белене по осигуряване на безопасността, както и с ръководството на затвора в Белене, което ще създаде в деня на събитието пропускателен режим през територията на затвора и понтонния мост до остров Персин, за да може участниците безпрепятствено да достигнат до мястото на събитието на Втори обект“, поясни Христо Христов.

По думите му необходимо е хората единствено да носят документ за самоличност, без който не може да бъдат допуснати.

„Като инициатори на събитието ние категорично се разграничаваме от организации, които чрез свои платформи в интернет предлагат посещение на мястото на бившия лагер „Белене“ срещу заплащане и не споделяме виждането бившият лагер да се представя като туристически обект за обиколки вместо като място за памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим, каквото е то“, подчерта Христо Христов.

„Намираме за кощунство да се искат пари за посещение на лагера в деня на годишното поклонение от желаещите да го посетят и да се затаява информацията, че то е безплатно и освободено от всякакви процедури за достъп, като по този начин гражданите се подвеждат“, подчерта журналистът, който е част от инициативната група за организиране на събитието на 1 юни на остров Персин.

„Ние сме обявили публично, но използвам случая отново да повторя, че работим напълно доброволно и безвъзмездно, и никой не получава хонорар или възнаграждение под каквато и да е друга форма. Нещо повече влагаме лични средства с една единствена цел – поклонението да го има, след като допреди една година нямаше кой да го организира“, категоричен е Христо Христов.

„Ние разчитаме на доброволна дарителска кампания, със средствата от която покриваме направените разходи при пълна отчетност и публична прозрачност, нещо което направихме за първи път миналата година, ще го направим и тази, защото за нас паметта към жертвите на „Белене“ не е бизнес или комерсиално начинание, а кауза“, обясни Христов.

Той отбеляза, че като организатори на събитието са осигурили безплатен превоз на хората до Втори обект, които няма да влизат на острова със собствен транспорт.

Осигурени са безплатна минерална вода и айран на Втори обект до изчерпването им, а също така и безплатни информационни материали (брошура) за жертвите на лагера „Белене“, неговото функциониране през различните периоди и като място за възпоменание след краха на комунистическия режим.