Важно за шофьорите: Нови изисквания за технически прегледи и плащане на глоби

Да се минава на годишен технически преглед само след платени глоби към КАТ, е много добра идея, защото всеки автомобил в България трябва да мине технически преглед. Както човек не може да мине на технически преглед, ако не си е платил местния данък към общината, абсолютно нормално е, ако има  задължения към "Пътна полиция" – да си ги плати", коментира за Нова нюз Владимир Тодоров, представител на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

"Глобите трябва да се събират. Всеки си плаща за удоволствието да нарушава правилата. Нарушението на правилата води до смърт", споделя експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ – София Алекси Кесяков.

Според Тодоров самите пунктове за провеждане на технически преглед няма да носят отговорност да изискват плащане на глобите, а само ще проверяват в система дали те са платени или не.

"Трябва да спрем да защитаваме нарушителите, а да помислим за жертвите по пътищата. Колкото повече глоби се плащат, толкова повече се създава усещане, че има правила. Трябва да свикнем, че ако спазваме правилата, няма да има негативни последици. В последните 30 години българинът се отнася към правилата много нихилистично", посочи още той.

По думи на Владимир Тодоров промяната на максималната скорост по магистралите от 140 на 130 км/ч няма да реши проблемите с пътната безопасност. "Мярката няма да бъде ефективно, дори и да се въведе, тъй като няма кой да контролира скоростта по магистралите", каза още той.