От "Възраждане" припомниха на Тошко Йорданов стари "парламентарни" грехове на ИТН

Петър Петров разкри как са "раздували" комисиите в парламента, за да "наместят депутатите на ИТН"

Депутатите започнаха разглеждането и приемането на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Дебатите между тях не закъсняха и най-сериозен за момента остава този за създаване на Комисия по конституционни въпроси.

Тошко Йорданов от ИТН предложи да гласуват създаването на всяка една комисия по отделно, защото смятат, че броят на комисиите е завишен. Той отбеляза, че в миналото са се правили комисии, за да се намира работа на депутати.

Петър Петров от "Възраждане" отговори на Йорданов и каза, че подкрепят предложението му, но само по принцип, и подчерта, че то не трябва да бъде използвано от различните Народни събрания така, както изнася на ИТН.

Тошко Йорданов от ИТН пък му отговори, че това, че в миналото са допускани грешки, не означава, че трябва да се правят и сега.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в дебата и каза, че е имало предложения за нови комисии и помоли да бъде опредметено съдържанието на предложенията. "В 48-то Народно събрание имаше една комисия, която се казваше Комисия по конституционни въпроси и виждам, че в този проект също я има", каза той и призова депутатите да се запознаят със стенограмите и работата на тази комисия в миналия парламент. "Практиката на 48-то Народно събрание ни показва, че тази комисия дори не можа да си намери предмет за своите заседания, а провеждаше заседания. По какви въпроси ще заседава тази комисия, в този дебат да опредметим тази комисия - Комисията по конституционни въпроси. Моето разбиране е, че тази комисия може да има за предмет за входиран в деловодството на НС законопроект за промени в Конституцията. Докато няма за внесен законопроект не виждам предмет на такава комисия. Бих предложил тази комисия да отпадне от списъка за постоянните комисии на НС, а ако се внесе в НС законопроект за промени в Конституцията да създадем временна комисия", уточни той.

Атанас Славов от ПП-ДБ му отговори и напомни, че Карадайъ също е бил част от тази комисия и са проведени три заседания. "Споделям вашата теза и се надявам това НС допълнително да уплътни работата на тази комисия с внасянето на проект за изменение на Конституцията.", каза той и добави, че прави чест на българския парламент, че има постоянна комисия по конституционни въпроси със широк кръг от правомощия.

Десислава Атанасова от ГЕРБ се противопостави на идеята на ДПС Народното събрание да не излъчи Комисия по конституционни въпроси. "Първата причина е, че всички ние многократно сме заявявали, че искаме да правим конституционни промени, самата група на ДПС преди година предостави проект за изменение на Конституцията. Смятам, че конституционната комисия може да се занимава и нейния предмет да бъде всяко тълкувателно решение например на КС и неговите последици и законодателството, което приемаме", подчерта тя и посочи, че комисията по конституционни въпроси е необходима, за да може НС да не произвежда противоконституционни текстове, както се е случвало в предишния парламент.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на Атанасова и посочи "Разбирам, че всички искате да правите промени в Конституцията, а нашите идеи мисля, че черно на бяло раздадохме на всички парламентарни групи, но никой не седна да ги обсъждаме и да представи своите. Всички искате, дори и Иванов иска да има промени в Конституцията, но нямахте желание последните няколко народни събрания откакто сме ви раздали нашите идеи. От друга страна тази комисия на НС да има за предмет да тълкува тълкувателните решения на КС мисля, че няма да е добре такава комисия", каза още той.

Петър Петров от "Възраждане" посочи, че ако народното представителство държи да има комисия по конституционни въпроси някой трябва да излезе и да обоснове с какво ще се занимава тя. "Ние втора цедка ли ще правим на решенията на КС, че да правим правен анализ на влизането им в сила? Ако вие сте народни представители в тази зала трябва да се запознаете с решенията на КС. Считам, че е безсмислено да създаваме един измислен предмет за измислена комисия, която да бъде използване от едни измислени псевдореформатори и псевдо реформатори за псевдо конституционна реформа", категоричен е той.

Напрежение възникна между Манол Пейков от ПП-ДБ и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, което наложи кратка почивка. И на двамата беше наложена забележка.