"Възраждане" номинира евроскептик за шеф на БНБ

Кандидатурата на "Възраждане" за управител на Българската народна банка (БНБ) е д-р Любомир Христов Христов. Това обяви в кулоарите на парламента лидерът на партията Костадин Костадинов.

Христов и друг път е бил кандидат за поста, припомня "Дневник". През 2014 г. няколко сдружения и експерти издигат кандидатурата му, но тогава за поста е избран настоящият гуверньор на банката Димитър Радев. През 2011 г. Христев участва в президентските избори заедно с кандидатурата на Меглена Кунева.

Костадинов го представи като професионалист с над 30-годишен опит в сферата на икономиката, финансите и банковото дело. Бил е главен икономист и член на управителния съвет на БНБ и шеф на Централния депозитар в България. В момента е член на консултативната група по ценни книжа и пазари на ЕС.

Срокът за внасяне на кандидатури за шеф на БНБ изтича на 7 юли. Процедурата бе открита миналата седмица след изненадващо включване на точките в програмата на заседанието на комисията по бюджет и финанси. След това бяха одобрени и от пленарната зала с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Бързането с избор на регулатори в нарушение на договорката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за предварително съгласуване стана една от причините за изострянето на тона между партията на Борисов и новата коалиция в парламента.