От Скопие: Българското гражданство - "ужасната" семейна тайна на македонизма

Авторът

Авторът

Атанас Величков, главен редактор на “Трибуна” МК

След последната новина за българските гражданства на членовете на семейството на министър Саня Божиновска, нейният шеф Християн Мицкоски трябва да отговори дали е броил и тези „нови българи“, когато така от ръкав изтърва онзи бисер за няколкото стотин българи в Република Северна Македония.

Както става ясно от последните часове, освен г-жа Божиновска, нейните най-близки хора също са имали нужда от български паспорти, без да става ясно дали и те са ги искали от „икономически“ причини. Леко е лицемерно, цялостната атмосфера в РСМ да е меко казано тягостна, когато става въпрос за контакти с България, а за кандидатстването за български паспорт да се шепти и почти никой редови гражданин да не се хвали когато го получи, а в същото време творците на тази атмосфера без никакви угризения да бъдат български граждани.

Страшното става, когато за тези така желани документи се разбере. Медиите не прощават. Българският паспорт в РС Македония е като ябълката в Райската градина, а Ева в случая е посредника. Звучи налудничаво нали? Вече се изтърколи почти една четвърт от 21 век, а притежанието на български паспорт в „опечалената държава с многовековни език и идентичност“, се крие като ужасна тайна, която можеш да споделиш само с най-близките си хора. Такава е суровата реалност.

Анти-българският проект сърбокомунистически македонизъм, търпи неговите последователи и глашатаи да имат български паспорти, само докато тези паспорти са тайна. Така е и с контактите от двете страни на границата. Позволени са само тези, за които не се тръби. Я някой/някоя син/дъщеря да се запише в български университет, я да се направи някоя далавера, ама така на тъмно никой да не разбере. Ужасно е нали?

Цялата тази лудост, цялото това лицемерие трябва да спрат.

България не е патерица, а истински приятел на РС Македония

и нейните граждани. Тази държава, достатъчно пъти е доказала това, без да се надява на официалности и фанфари. Както и се очаква от братска държава.

Политическата върхушка в РС Македония обаче се държи като удавник за сламка, за анти-българизма. Тази идеология е нейната спасителна гума и тя не я пуска. Проблема в случая е че цялата държава се носи към един ужасно висок и страшен водопад. Заедно с целия държавен апарат и онези които го държат на гърбовете си- македонските данъкоплатци.

Можем ли да замислим РС Македония, без държавната анти-българска идеология? Едва ли!? Оптимистичната теория говори за държава в която няма „жигосани“ части от народи. Говори за европейско развитие и еднакво отношение към всеки неин гражданин, без значение на неговият етнически произход. В тази теория няма дребен шрифт, който да пояснява, че всички са равни, но някои са по-равни от другите. Това е онази истинска независима Македония, за която са се борели не един и двама герои. Но стига романтика.

Днес, в Република Северна Македония, министър в правителството на държавата влиза в обяснителен режим заради това, че е българска гражданка. Тя не само лъже че не е такава, но накрая излиза, че цялото ѝ семейство е доказало своите български корени и е изявило българското си самосъзнание. Комиците от Монти Пайтън ряпа да ядат.

Времето за лъжи изтича... идва времето на списъците. Господа лъжливи патриоти от РСМ, следете внимателно събитията, че току-виж и вашето име изскочи от някъде.