Великобритания и Нидерландия създават подводна връзка за пренос на вятърна енергия

Ще захранва до 1,8 млн. британски домове

Обединеното кралство представи споразумение за подводна енергийна връзка с Нидерландия, с което ще продължи да развива парковете от вятърни електроцентрали, съобщи Би Би Си.

Споразумението идва на фона на продължаващите смущения на пазара, предизвикани от инвазията в Украйна на ключовия износител на газ – Русия.

Съобщението бе направено по време на среща на върха в Белгия, която има за цел да увеличи производството на вятърна енергия в Северно море.

В крайбрежния град Остенде се провежда Европейска среща на върха, в която участват лидерите на страните от ЕС - Дания, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия и Люксембург, Норвегия и Великобритания. На срещата присъства и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Срещата беше свикана заради последиците от войната в Украйна, както и от глобалния стремеж за използване на възобновяеми енергийни източници за справяне с изменението на климата.

Новият проект, наречен „LionLink“, ще свърже вятърни паркове в Северно море на Обединеното кралство и Нидерландия.

Той ще бъде разработен от британския енергиен дистрибутор „National Grid“ и нидерландския доставчик на електроенергия „TenneT“.

„LionLink“ ще захранва с енергия до 1,8 млн. британски домове и ще бъде пуснат в експлоатация до началото на 2030 г., се казва в изявление на правителството на Обединеното кралство.

"Днешното историческо споразумение с Нидерландия свързва нашите две страни чрез този вълнуващ подвиг на иновациите и инженерството", заяви министърът на енергетиката на Обединеното кралство Грант Шапс.

Многофункционалната връзка ще бъде най-голямата по отношение на капацитета на електроенергията в света.

Тя е едва втората по рода си след подобен проект между Германия и Дания.

"Заедно със силните връзки, които поддържаме с нашите северноевропейски съседи, обединени днес на срещата на върха за Северно море, ние укрепваме енергийната си сигурност", каза Шапс.

Връзката ще изпрати "силен сигнал" на руския президент Владимир Путин, че "дните на неговата доминация над световните енергийни пазари са наистина приключили".

Проектът ще осигури достатъчно електроенергия за захранване на повече домове, отколкото големите британски градове Бирмингам и Манчестър, взети заедно. /БГНЕС