Великобритания иска да се върне в изследователските програми на ЕС

Той предвиден в търговското споразумение след Брекзит, изтъкват от Лондон

Лондон ще поиска Брюксел да деблокира достъпа на изследователи от Великобритания до европейски научни програми, който според британската страна е предвиден в търговското споразумение след Брекзит.

Великобритания твърди, че е била изключена от водещата програма на блока "Хоризонт Европа", която финансира научни изследвания, от ядрения регулатор Евроатом и от групата за сателитно наблюдение "Коперник".

Лондон смята, че забавянето е нарушение на споразумението след Брекзит.

Британският министър за Европа Лео Дохърти ще информира европейските служители, че забавянето предизвиква "нетърпима несигурност" за бизнеса.

Той ще говори днес пред Парламентарната асамблея за партньорство (ПАП) - асамблея между представители на Европейския съюз и Обединеното кралство за наблюдение на търговията и сътрудничеството след Брекзит.

"Участието на Обединеното кралство би било безспорно печелившо и за Обединеното кралство, и за ЕС, но Обединеното кралство не може да чака още дълго. Подходът на ЕС предизвиква нетърпима несигурност за нашите научноизследователски и бизнес общности", се казва в предварително изпратено до медиите копие от речта му.

През август Великобритания стартира процедури за спорове с Европейския съюз във връзка с изключването ѝ от научноизследователските програми на блока, като използва механизъм, заложен в споразумението за периода след Брекзит.

Това бяха първите подобни съдебни процедури, стартирани от Обединеното кралство срещу ЕС след Брекзит. /БГНЕС, АФП