Велислава Дърева изтупа от нафталина идеята за нов соц паметник в центъра на София

Велислава Дърева

Велислава Дърева

Велислава Дърева изтупа идеята за издигането на нов паметник по идея на соц интелектуалци от 2018 г. Журналистката коментира идеята на изявени леви интелектуалци от 2018 г. за изграждането в София на монумент в памет на децата жертви на фашизма в периода 1923-44 година. Докато инициативи, община и районни кметове се чудят как да разкарат паметниците на съветските окупатори, Дърева и комитет от изявени социалисти се опитват да слагат нови в европейска София.  

„Тази инициатива се превърна наистина в национална. В началото ние дори не си давахме сметка. Издирихме имената на над 250 убити деца. Оказа се, че нещата са много по-страшни, отколкото сме си мислели. Най-малката жертва на фашизма в България е момче на годинка и седем месеца, което е разстреляно с 12 куршума. Нашата идея за почит към тези деца обаче някак не може да пробие канарите в Столична община. На два пъти имаше заседание на Експертно-художествен съвет, който не се произнася по художествената стойност на този проект, а вместо това прави политически квалификации. Писали сме и писмо до г-жа Фандъкова, но нямаме абсолютно никакъв отговор. Възмутително е това, че в последните 30 години в България се вдигат паметници и мемориали на убийците, и в същото време да бъде отказвано издигането на паметник за децата, жертви на фашизма. Имаме огромна подкрепа от най-различни хора от цялата страна, независимо от политическите им убеждения. Нашата битка в момента е със Столична община. Проектът не стига до обсъждане в Столичния общински съвет“, обясни журналистът пред "Фокус".

По думите й ако бъде отказано изграждане на подобен паметник у нас, това ще предизвика много широк международен отзвук, който в някакъв случай няма да бъде в полза на България.

Участниците в Инициативния комитет за издигането на паметник на децата, жертви на фашизма са:

Анжел Вагенщайн (сценарист и писател), Велислава Дърева (журналист), Велиана Христова (журналист, д-р по филология), Христо Георгиев (журналист, издател), акад. Светлин Русев (художник), проф. Валентин Старчев (скулптор), Иво Хаджимишев (художник фотограф), ген. Ангел Марин (вицепрезидент през 2002-2012), ген. Георги Иванов (първи космонавт на България), Лидия Иванова (д-р по философия).