Велизар Шаламанов: Мнозинството българи показаха, че не подкрепят Радев и служебния кабинет в позицията им за Украйна

Нужно е да се упражнява ежедневен контрол върху правителство, за да има резултат - реална военна помощ за Киев

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

"Вероятността решение за военна помощ на Украйна да бъде изпълнено от служебно правителство на президента или правителство с участие на БСП е много, много ниска, почти нула. Ако ДБ и ГЕРБ са сериозни в намерението си да върнат България в групата на свободните цивилизовани държави, се надявам да си дават сметка за това. Единствено силно мнозинство в Парламента, по този въпрос, което да упражнява практически ежедневен контрол върху правителството, може да доведе до резултат." 

Това написа на страницата си във Фейсбук бившият военен министър Велизар Шаламанов, а поводът - Комисиите по външна политика и по отбрана одобриха поотделно двете предложения на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България" за предоставяне на военна помощ на Украйна.

"Това, което стана ясно днес е, че представителите на мнозинството от българите не подкрепят президента и служебното му правителство по най-важния въпрос днес в света - "военната подкрепа за Украйна и задълбочаваща се изолация на Русия с цел прекратяване на руската агресия, чрез изтласкване на руските войски от Украйна". Представителите на мнозинството българи (ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ) се придържат към цивилизационния избор от 1997 г. и желаят да продължи промяната. Президентът, БСП, Възраждане и в голяма степен Български възход са против това развитие за сигурността и просперитета на България и в подкрепа на позицията на Кремъл. Следващите дни и седмици ще са много важни за България и пътя и напред. Рано или късно се стига до такъв бинарен избор, дано не го разтеглим чак до 2026 - още 4 години."