Велизар Шаламанов: 10 "Грипена" май чакат на склад вече платени, но сделката май няма да стане...

Добро решение е да купим още 8 F-16, от МО зависи ще продължим ли промяната в правилна посока, смята още той

Бившият военен министър излезе с кратък коментар по повод решението на парламента да бъдат закупени още 8 изтребителя F-16. Той не само одобрява действията на НС, но вижда възможност след вчерашния пробив - да бъде дадена военна помощ на Украйна, възможност да тръгнем в правилната посока на промяна, която да бъде в синхрон с нашите съюзници в НАТО. 

Вижте какво написа бившият военен министър на страницата си във Фейсбук:

"Много добро решение, след вчерашния пробив нещата тръгват. Сега МО трябва да преработи Програмата за приоритетни инвестиционни разходи, като отчете парите за вторите Ф-16 и поетите ангажименти за корабите / въоръжението им, да актуализира с придобиването на заместваща техника, да подреди проектите по приоритети, с необходими плащания по години, представи как ще подобри решително административния капацитет за придобиване на нови способности без уязвимост към корупция и волунтаризъм.

Така за месец ще се компенсира забавянето от последните 8 години и ще се върнем към приетата стратегия за превъоръжаване и иновации в отбраната от 3.10.2014 г.

После може да продължим промяната в правилна посока към структурита на силите на НАТО, спряна за толкова дълго време - почти 20 години."

Велизар Шаламанов коментира в друг свой пост един друг факт, който има отношение към днешното решение на парламента. А именно:

"Всъщност 10 Грипена май чакат на склад, вече платени от правителството на Швеция, за да не спират производствените линии и да се загуби компетентност докато се намерят купувачи. Това вероятно е едно от обясненията защо толкова настойчиво министъра и президента настояват да вземем тези 10 самолета ... Естествено това няма да стане, защото все пак сме република с парламентарно управление, но и при първото служебно правителство чрез спорен и после отменен конкурс служебното правителство тръгна да подписва договор за Грипен. Някои неща не се променят - нашите ВВС са вече 20 години заложници на МиГ-29 (Русия), а от 8 години и на Грипен. Малко остана - с извеждането от въоръжение на платформите от времето на Варшавския договор и реалната интеграция на армията ни в структурата на силите на НАТО тези рецидиви от комунистическото минало ще отпаднат, програмите във военните училища и академията ще минат от руска литература на такава от НАТО и след още 5-10 години армията ни ще е различна, т.е. в края на прехода от 40 години към 2029-2032. Най-важната стъпка направихме през 1999 г. с Военната доктрина и План 2004, но промяната винаги отнема време, особено ако има такава съпротива, каквато в България и в частност в армията, подклаждана непрестанно от Кремъл. Важното е, че дори и ПП вече узряха за промяна."