Велизар Шаламанов: С парадът на 6 май Радев показа какво можем да изпратим като помощ на Украйна

Решението трябва да бъде взето до 6 юли

Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов

"Всъщност военният парад на 6 май тази година бе демонстрация какво правителството, избрано на 6 юни, може да изпрати като помощ на Украйна от военна техника и боеприпаси." Това заяви в профила си във Фейсбук военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Той подчертава, че решението за предоставяне на такава помощ трябва да бъде взето до 6 юли – преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, за да има и възможност за разговори по компенсиране на отбраната ни с техника и боеприпаси от Алианса.

„Всичко от времето на Варшавския договор с ясен план за бързата му замяна с въоръжение по стандартите на НАТО и използване на предната отбрана като гаранция за нашата сигурност в преходния период може да бъде полезно за нашата сигурност чрез помощ за Украйна. Задно с това пренастройване на отбранителната ни индустрия, подмяна на съдържанието на складовете и въобще - преход към НАТО с помощ за Украйна и солидарност на съюзниците - една достойна цел за 20-годишнината на членството в НАТО на 2.4.2024.“ – посочва Велизар Шаламанов.