Венецуелската опозиция се обедини около дипломат за президентските избори

Едмундо Гонсалес Урутия ще се изправи срещу Мадуро

Снимка: архив - EPA/BGNES

Снимка: архив - EPA/BGNES

Лидерът на венецуелската опозиция Мария Корина Мачадо подкрепи малко известен дипломат, който да се изправи срещу президента Николас Мадуро на изборите през юли.

Самата Мачадо има голяма популярност, но не може да се кандидатира за президент.

Едмундо Гонсалес Урутия беше избран единодушно от опозиционната коалиция, известна като PUD, след дни на срещи, изпълнени с оживени дебати.

Подкрепата на Мачадо, която участваше в тези срещи, беше от решаващо значение: тя е най-популярната опозиционна фигура във Венецуела и спечели 90% от гласовете на първичните избори, проведени през октомври.

"Ние сме единни и силни", каза тя във видеоклип, публикуван в социалните медии. "Имаме кандидат, който е подкрепен от всички", категорична е Мачадо. 

Гонсалес Урутия, политически анализатор, който преди това е бил посланик на Венецуела в Аржентина и Алжир, ще изпълнява функциите на заместник на Мачадо.

На Мачадо е забранено да заема публични длъжности в продължение на 15 години от съдилища, лоялни към правителството на Мадуро. Те я обвиняват в корупция, което според нея са фалшиви обвинения.

Мачадо се опита да регистрира пълномощник, като планираше да продължи да се бори и евентуално да се включи и да се кандидатира в последния момент, но изборните власти блокираха и тази възможност.

Друг кандидат - Мануел Росалес, губернатор на богатия на петрол щат Зулия, чиято партия е член на опозиционния алианс, се оттегли от надпреварата.

Много държави, включително и САЩ, отказаха да приемат резултатите от победата на Мадуро през 2018 г., обвинявайки го в измами и липса на прозрачност. Този вот беше бойкотиран от опозицията.

По оценки на ООН почти осем милиона венецуелци са напуснали страната си от 2014 г. насам - годината след встъпването в длъжност на Мадуро.

През последното десетилетие се наблюдава тежка икономическа криза, белязана от яростна инфлация и недостиг на храни и лекарства, което потопи населението в мизерия. /БГНЕС