Вили Лилков: Проевропейските партии да се изправят срещу проруските, да формират мнозинство

През 1997 г. ОДС съставиха правителство

Вили Лилков

Вили Лилков

Изборите свършиха - проевропейските партии трябва да се изправят срещу проруските проекти и да формират мнозинство,  да отбраняват цивилизационния избор на България. Такава позиция изрази проф. Вили Лилков в профила си във Фейсбук.

„Изборите свършиха! Почти 100% от резултатите в СИК са обработени! Виждам интересно съвпадение.

1997 г.: 52,26% за коалиция ОДС и около 30% за левите и русофилски партии: Демократична левица, Евролевица, БКП, работнически-селски соц. партии и др.

2023 г. : 51,15% за ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ и около 30% за левите и русофилски партии:  БСП, Възраждане, Български възход, Левицата, Евролевица, Вън от ЕС и НАТО, Атака, русофили, комунисти и др. леви.

Съотношението „дясно и проевропейско“/“ляво и русофилско“ се възпроизвежда след 26 години!“ – констатира той.

„През 1997 г. ОДС съставиха правителство, което промени геополитическата ориентация на България, а днес трябва да се състави правителство, което да я запази и утвърждава.

Моят извод е, че партиите, които се определят като проевропейски трябва да постигнат политически консенсус и да застанат срещу БСП, Възраждане и новите проруски проекти, като формират мнозинство, готово да се противопостави на агресивната политика на Русия и да отбранява направения от страната ни цивилизационен избор!

А ДПС-то пак е балансьорът, но този път с двойно по-голяма тежест: (1997 г. със 7,6%, а днес – 13,55%).“ – пише проф. Лилков.