Висшата лига обяви рекордна сделка за 8,45 млрд. долара

Висшата лига обяви, че е договорила рекордна сделка за 6,7 млрд. паунда (8,45 млрд. долара) за вътрешни телевизионни права за четиригодишен период, започващ от сезон 2025/26.

Съобщава се, че настоящата сделка е на стойност около 5 млрд. паунда за тригодишен цикъл и обхваща 200 мача на сезон.

Английската висша лига приветства споразуменията, споделени между различните телевизионни оператори, като "най-големите сделки за спортни медийни права, сключвани някога във Великобритания".

Sky Sports и TNT Sports запазиха правата си за излъчване на мачове на живо, а Amazon, който в момента показва 20 мача на сезон, не е част от следващия цикъл.

Sky ще показва минимум 215 мача на живо на сезон, докато TNT ще излъчва 52. Би Би Си Спорт и нейната програма "Match of the Day" е част от новата сделка.

Съботният следобед, предназначен да защити посещаемостта в по-ниските лиги, ще остане, но за първи път всички мачове извън тези, насрочени за 15:00 ч. в събота, ще бъдат показвани на живо.

Въпреки привличащата вниманието заглавна цифра, Висшата лига продава значително повече мачове за по-дълъг период от време.

"Резултатът от този процес подчертава силата на Висшата лига", заяви главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс.

"Това е доказателство за нашите клубове, играчи и мениджъри, които продължават да играят най-конкурентния футбол в света на пълни стадиони, както и за привържениците, които създават ненадмината атмосфера всяка седмица."

Той добави: "Като дългогодишни и ценени партньори Sky Sports и TNT Sports са известни с това, че постоянно предоставят предавания и програми от световна класа.

"През последните сезони се радвахме на рекордна аудитория и посещаемост и знаем, че техните постоянни иновации ще накарат още повече хора да гледат и следят Висшата лига."

От Висшата лига заявиха, че новото споразумение ще осигури финансова сигурност за клубовете в целия професионален футбол поне до 2029 г.

Това е първият търг на Висшата лига от 2016 г. насам, тъй като сегашната сделка беше удължена през 2021 г. за допълнителни три години поради въздействието на пандемията от коронавирус.

Клубовете от Висшата лига вече се радват на огромно финансово предимство пред европейските си конкуренти благодарение на далеч по-изгодните договори за национални и международни телевизионни права. /БГНЕС