Вицепремиерът Стефан Янев: Незаконно е представители на политическите сили да участват в блокадите на границата

Това че посланик Надежда Нейнски е в България в момента е един от дипломатическите знаци.

Добросъседските отношения, които сме имали през годините в Турция, са важни за нас, независимо от предизборната обстановка, която се създава. И двете страни са в предизборна кампания. България  използва инструментариум от политически възможности, за да се опита да регулира онези ходове, които бихме квалифицирали като намеса в нашите вътрешни работи. Това, че посланик Надежда Нейнски  е в България в момента е един от дипломатическите знаци. В Турция много добре разчитат тези знаци. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев в студиото на "Тази сутрин" по Би Ти Ви.

В този момент отношението между България и Турция, независимо от изборите, е добросъседско. Стараем се да поддържаме добрия тон, добави той.

Изгонените от ДАНС турски граждани са действали срещу националната сигурност, това само мога да кажа. Някои неща не трябва да бъдат казвани, за да се пази работата на службите. Можем само да се досещаме кой подклажда тези турски граждани, обясни Янев.

Ангажиментите на служебното правителство са да спазва законите на държавата. Това означава, че границите трябва да бъда отворена заради икономиката. Очакваме едно по смислено говорене от организаторите на блокадите на границата. Тези протести често са оглавявани от представители на политически партии, което е нарушение на закона, заяви вицепремиерът.

Движението на автобусите, което преди ни се струваше само част от пейзажа, сега има по-голяма обществена чувствителност към него.  Мисля, че е по-добре да се въздържаме от коментари дали има организация на изборния туризъм, но определено има организация. Българските институции вземат необходимите мерки, отправили са предупреждения към съответните политически партии,  издадените са  актове за агитация на чужд език, за използване на предизборни клипове с чужди символи.

Има информация че на българските граждани в Турция се пращат есемеси да гласуват, не мога да кажа дали това е някакво притискане, но имам такава информация .  Взимат се мерки по всички сигнали, а по отношение на тази организация се проверя всичко", увери Янев.

Представители на държавата ще има във всички секции за българските избори в Турция, в някои ще има и по двама, обясни той.

Направили сме нашата подготовка за засилен мигрантски поток от Турция. В случай на нова мигрантска вълна имаме готовност да реагираме, каза още вицепремиерът Янев.