Вижте кои храни отнемат от енергията ни и ни изморяват

Има напитки и храни, които не само не подсилват тялото, но и ни изморяват. Кои са те?

1. Бял хляб и паста

Зърнените култури са богати на въглехидрати. При обработка обаче техният външен слой бива обелен, а той е най-богат на фибри. Това се случва с житото, от което се правят белият хляб и пастата. Същият е случаят с белия ориз. Изброените храни съдържат по-малко фибри, затова и се абсорбират по-бързо в тялото ни. Това води до скок в нивата на инсулина, а след това и до рязък спад и последваща умора. Затова се препоръчва консумирането на пълнозърнести храни.

2. Храни с добавена захар

Без да подозираме, ежедневно поглъщаме големи количества захар и подсладители, скрити в зърнените закуски, плодовите млека, безалкохолните, соковете. С много от тези храни дори започваме деня си. Случва се същото както с хляба: скок в нивата на инсулин, последван от спад. За да избегнете тези храни, които изцеждат енергията ви, наблягайте на чистото кисело мляко, обикновените овесени ядки и домашно изцедените сокове.

3. Алкохол

Макар мнозина да мислят, че алкохолът  им помага да заспят, не е така. Консумацията на алкохол вече вреди на продължителността и качеството на съня. Също е по-вероятно да се събудите изморени на другата сутрин. Наблюдавайте дали и при вас е така и при нужда намалете или изцяло спрете да пиете алкохол поне 4-5 часа преди лягане.

4. Кафе

Ползите от кафето са всеизвестни - то доставя енергия и подобрява функцията на мозъка. В умерени количества носи дори ползи за здравето. Смята се, че понижава риска от диабет тип 2, Алцхаймер и Паркинсон. Колкото повече кафе пиете обаче, толкова повече тялото ви свиква с него и то не ви носи така желаната енергия. Много кафе, комбинирано с неправилно хранене и недостатъчно сън, ще ви кара да се чувствате изморени. Много кафе също така ще попречи на качеството и продължителността на съня ви.

5. Енергийни напитки

Да, енергийните напитки са сигурен начин бързо и лесно да си доставите така необходимата свежест. Те подобряват концентрацията и намаляват сънливостта. Те обаче съдържат огромни количества захар и подсладители, за които вече споменахме, че след като доставят енергия, бързо-бързо си я "взимат" обратно. Много енергийни напитки съдържат кофеин и други подобни вещества, към които тялото развива толерантност и с времето се нуждае от все повече. Трудно е да кажем "Не консумирайте", но бъдете внимателни и ги пийте само в крайна нужда.

6. Пържени храни

В епохата на бързото хранене, пърженото все по-често присъства в менюто. Тези храни обикновено са с много мазнини и малко фибри. Забавят храносмилането, а оттам се забавя доставянето на нужни за тялото хранителни вещества. Пържените храни като цяло са бедни на хранителни вещества и не успяват да поддържат енергията в тялото.

7. Храни с малко калории

Скачаме от едната на другата крайност. Храните с прекалено малко калории също изцеждат енергията. Да, те често са здравословни, но и с тях не трябва да се прекалява. Калориите всъщност са мерна единица за енергия и ако са твърде малко, това ще се отрази и на вас

Източник: dieti.rozali.com/hranene