Владимир Чуков: Случаят с обвинения в тероризъм в Бургас е много сериозен

Владимир Чуков

Владимир Чуков

Днес прокуратурата трябва да даде детайли и пояснения около спецакцията срещу тероризъм в Бургас. Тогава беше задържан българинът от сирийски произход - Мохамед Ахмед Абдулкадер. 21-годишният мъж вече е с повдигнато обвинение за тероризъм. Като свидетели са привлечени и 14 негови сподвижници.

Арабистът проф. Владимир Чуков определи случая като много сериозен. Той обясни пред БНТ, че в България подобен тип обвинения не са много чести. По негово мнение сериозни промени от предишните години у нас няма. Ние не сме действен член на антитерористичната коалиция, нямаме присъствие в Сирия.

Чуков обясни, че всеки, който е извършил престъпление срещу човечеството на територията на Сирия и вече е в друга страна, би трябвало да понесе последствие. Това вече се вижда в страни като Германия и Холандия.

По данни на българските служби за сигурност, Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. Това се е случило при посещението му в Сирия, където се намира неговият баща, сочен за командващ в структурите на ИДИЛ. До момента той не е проявявал признаци на някакъв радикализъм, споделят хора, които го познават.