Владимир Миленски: При това състояние на българските въоръжени сили, ни трябва помощ от НАТО и то веднага

Русия не може да спечели нито войната, нито мира, защото тя е от неправилната страна, смята о.з.полковника

Владимир Миленски

Владимир Миленски

Ние не сме имали досега толкова близо война от този мащаб до нас, затова тя чука на вратата. А и политическа гледна точка – от едната страната е Русия, а от другата е целият демократичен свят. Това каза в ефира на Нова ТВ о.з. полк. Владимир Миленски, член на Атлантическия съвет на България.

Русия няма как да спечели нито войната, нито мира. Тя е от грешната страна на историята, за съжаление и за нейна жалост. Няма как да спечелиш, когато целият свят е срещу теб. Можеш да спечелиш битки, но войната не, защото тя има други правила, обясни Миленски.

Той изтъкна, че България вече е направила своя цивилизационен избор – българите искат да живеят като свободни и демократични граждани. Никой не иска да отиваме към Евразия. Конкретните решения, които трябва да се вземат е най-важното  да окажем военна помощ на Украйна, с въоръжения и боеприпаси. А не да й даваме кърпички и да  бършете сълзите на украинците. Изпращането на въоръжение не е намеса във войната. От морална гледна точка това също е абсолютно задължителни, категоричен бе представителят на АСБ.

Той накратко описа състоянието на българските въоръжени сили. По думите му нашите МиГ-ове, които са част от българските въоръжени сили, могат да извършат само еърполисинг. Но те самостоятелно не могат да направят нищо особено. Те работят в едно интегрирано цяло в рамките на НАТО. Най-притеснително е, че нашите пилоти нямат нужния нальот, за да са адекватни във военна обстановка. Те трябва да летят 120 часа, а летят в пъти по-малко. На българските самолети няма монтирана апаратура за разпознаване на „свой-чужд“, което ги прави несъвместими с натовските самолети на нашите съюзници в Алианса. Затова ако трябва да ги пратите да извършат активно военно действие – няма как да разпоят противника.

Същото е положението на военноморския ни флот. Само някои наши военни кораби имат едва по 14 дни на вода, а трябва да са над 100 дни. Същото е състоянието и на сухопътните ни сили. 

При това състояние на българските въоръжени сили, ни трябва помощ от НАТО и това веднага, а не след три години, категоричен бе Владимир Миленски.