Горанов: До 10 юли ще предоставя детайлна информация за хазартния сектор за последните 5 години

Вече девет пъти отговарям на въпроси по тази тема, заяви в парламента финансовият министър

Владислав Горанов

Владислав Горанов

Проблемите, които са констатирани по действията на Държавната комисията по хазарта (ДКХ), съвсем не започват в началото на 2015 година. Този въпрос не се зададе, но ще се установи, че още от 2013 г. Държавната комисия по хазарта е приемала подобен тип правила, по силата на които да се прилага 20% такса върху комисионните, а не 15% такса върху получените залози, но в случая това не е важно, защото тогава и финансовият министър каза, че не е бил информиран от нея как се прилага законът. Това заяви от трибуната на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов по време на редовния парламентарен контрол.

Може би на първо място трябва да се предостави информация кои са били прилагани тези 20% такса върху комисионните, а не 15-процентовата такса върху събраните залози и така ще се разбере кои са били привилегировани и кои не, допълни още министър Горанов.

,,Има няколко дефекта от 2013 г., един от които е промяната в законодателството, което премахва режима за облагане на корпоративния данък и го превръща в такса за поддържане на лиценз. Последиците са такива, че държавните такси не са упоменати в Наказателния кодекс и ако някой не декларирал такса, на практика не може да бъде преследван от закона'', обясни Владислав Горанов.

Още от края на миналата година тази тема набра скорост, но не бяхте толкова активни до април. Вече девет пъти отговарям на въпроси по тази тема и не разбирам защо вашата активност нарасна, когато един човек започна да разкрива някакви факти и обстоятелства, обърна се накрая финансовият министър към парламентарната група на БСП.

В заключение министър Горанов увери, че в срок до 10-и юли ще предостави пред народните представители детайлна информация за бюджетните постъпления от данъци и такси от хазартния сектор за последните пет години.