Лукашенко - президентът новатор: Вместо с ваксини „бори“ Омикрон с фейкове и заблуди

„Омикрон, за който сега много се говори, не е вирус, защото не дава усложнения под формата на пневмония“. Това заяви Лукашенко по време на среща с губернатора на Тува Владислав Ховалиг, съобщава Правда.ру.

„Казвам го като човек, който вече го прекарва два пъти. Втория път го изкарах на крак, разбрах, че съм заразен едва накрая, след като направих рутинен тест и той се оказа положителен“, коментира Лукашенко.

Затова просто съветва гражданите: Ако искате да се пазите от коронавируса, ходете повече на баня, яжте мед, карайте трактор, и пийте водка“, пише БГНЕС.

Имат ли смисъл съветите на Александър Лукашенко или така беларуският президент се опитва да оцелее във властта?

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, от самото начало на пандемията не е фен на строгите мерки и локдауни. Но е абсурдно един държавен глава, който трябва да се грижи за здравето и живота на хората, и да се бори със пандемията, която вече втора година мори света, да тиражира фейк новини за това, че Омикрон не е вирус и да подхранва антиваксърските настроени в страната, като пробутва небивалици на своите съграждани. 

От друга страна, да отричаш Омикрон е все едно да отричаш Ковид-19, тъй като това е една от неговите модификации. Както учените, така и лекарите са категорични, че Омикрон е просто вариант на коронавируса, който има ясно изразена симптоматика, много по-агресивен и заразен е, и поразява не само възрастните, но и децата, които напоследък най-често са заразени с Омикрон. В тази връзка съветите на беларуския президент, че похапването на мед и ядки, по-честите бани и редовното пиене на водка ще предпази хората от Омикрон, звучат меко казано като небивалици, които обаче може да се окажат много опасни, застрашавайки здравето и живота на онези, които наистина вярват в тях. 

Не е изключено беларуският президент да прибягва до подобни манипулации на обществото  с чисто политически цели. Особено след бежанската криза, която ескалира напрежението между Беларус и Полша, Лукашенко трябва да мисли как да се закрепи като лидер на Беларус. Може би това е причината да прибягва до използването на Ковид-пандемията, надявайки се чрез пропаганда на подобни небивалици да спечели подкрепата на антиваксърите, които съвсем не са малобройни в страната.