Български и румънски ​кораби се борят с нефтените разливи в Черно море

Те ще участват в международно учение в акваторията на Варненския залив

Два специализирани кораба, плаващи под български и под румънски флаг, се борят с нефтените разливи в Черно море. Те ще участват в международно учение в акваторията на Варненския залив, организирано от Европейската агенция по морска безопасност. Демонстрациите се провеждат всяка година и са важни, тъй като през последните години трафикът на нефтопродукти в Черно море е увеличен.

След промяна в европейското законодателство, корабите, поддържани от Агенцията по морска безопасност, могат да подпомагат и държави извън акваторията на Европейския съюз. Специализираните плавателни съдове за почистване на нефтени разливи в Европа са 30.

"Само преди 2 месеца в района на Бискайския залив имаше такъв разлив с потъване на ферибот, с участие на кораби на Европейската агенция по морска безопасност и точно благодарение на тези кораби беше ефективно отстранено замърсяването", заяви пред БНТ кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация-Варна.

Оборудването на българския кораб струва 4 милиона евро, а парите са от Европейската агенция по морска безопасност. Плавателният съд има 12-членен екипаж и може да събере 3 500 кубически метра разлят в морето нефт. Разполага с лаборатория и четири типа мобилно оборудване за различни видове замърсяване.

Двудневното обучение във Варна е наблюдавано и от експерти на държави от Черноморския и Каспийския басейн, които са извън Европейския съюз. Целта е тези страни също да поддържат специални кораби за събиране на нефтени разливи.