В потопения Оренбург река Урал достигна нива над 11 метра

Река Ишим в Западен Сибир също се е покачила до опасни нива

Нивото на река Урал в град Оренбург се покачи до нови рекордни стойности. Това се случи на фона на няколко тежки наводнения, които наложиха евакуацията на хиляди граждани на Русия и Казахстан, предаде АФП.

Бързо покачващите се температури разтопиха снега и леда и заедно с проливните дъждове доведоха до преливане на редица големи реки, които пресичат Русия и Казахстан.

Според властите в Тюменска област, Западен Сибир, река Ишим също се е покачила до опасни нива. Длъжностните лица прогнозират, че реките Ишим и Тобол ще достигнат максимално ниво едва около 23-25 април.

Според градските власти река Урал е достигнала 11,29 м в Оренбург, което е с два метра над критичното ѝ ниво. В някои части на града над мътната вода вече се виждат само покривите на къщите.

Регионален служител заяви, че пикът в Оренбург ще настъпи едва на 12 или 13 април. Властите съобщават, че повече от 10 700 от общо над 400 000 души население са били евакуирани, а около 11 700 жилища са били наводнени.

Няколко села са евакуирани и в областите Курган и Томск на изток.

Смята се, че около 100 000 души са напуснали домовете си в Русия и Казахстан.

Властите обаче съобщиха, че условията в Орск, който беше силно засегнат след скъсване на язовир, са се подобрили. Длъжностните лица заявиха, че нивото на водата отново спада.

Съобщава се за някои демонстрации, които са рядкост в Русия при сегашното правителство, от страна на жители на градове, разгневени от справянето с кризата. /БГНЕС