Водеща "захапа" образователния министър: Защо се поддадохте на популизма и загубихте ценно време на учениците заради изборите?

Николай Денков иска от журналистката съвети

Николай Денков, снимка: БГНЕС

Николай Денков, снимка: БГНЕС

Водещата на БНР Даниела Големинова зададе куп въпроси на образователния министър акад. Николай Денков. Тя го попита защо не е взел мерки по време на лятната ваканция, когато експертите предупреждаваха многократно, че в училищата ще има локдаун. Журналистката директно заяви, че служебният кабинет се е поддал на популизма заради предстоящите избори и намекна, че с по-строгите мерки Радев и партията му може би нямаше да имат толкова сериозни резултати.

"Можеше и през лятото да се купят тестове за учениците и да се помисли по тази тема. Нали така, акад. Денков? Признайте, че беше пропуснато ценно време!", заяви Големинова. 
"Аз си спомням чудесно съпротивата срещу тестването. Да не говорим, че имаше политически партии, които върху това си изградиха кампанията. Ако тогава бяхме тръгнали да тестваме учениците…", опита да обясни Денков.  

Водещата обаче го прекъсна: "Те партиите могат да си градят кампанията върху каквото си пожелаят. В България, в крайна сметка има легитимно управление и правителство, което взима решенията, нали така?". 

"Вие представяте ли си едно правителство, което трябваше в края на август да си е тръгнало, поръчва 15 млн. тестове, при положение, че и водещата управляваща сила по това време (не става ясно коя, след като управляващата сила от 7 месеца са служебните кабинети на Румен Радев - б. на ред.), твърдеше, че няма нужда от вземане на мерки? Парите са налице, но тестовете ги няма. Какво решение предлагате?", попита образователният министър.   

"Нали образованието продължава да бъде приоритет? Аз не съм министър и не мога да предлагам решение, мога само да задавам въпроси, това е ваша задача. Ще признаете ли за допуснати грешки и за пропуснато време в учебния процес в условията на пандемия? Ваша е задачата да убедите родителите, че децата трябва да се върнат в училище. Защо не успяхте и се поддадохте на популизма? Защото идваха избори, признайте!", констатира Даниела Големинова. "Това за мен не е било никога фактор. Отправях призиви за ваксиниране на учителите. Винаги съм искал децата да са в безопасна среда", коментира акад. Денков.