Водещи комисии в Европарламента одобриха Акта за изкуствения интелект

Целта е безопасен и законосъобразен изкуствен интелект

Две водещи комисии в Европейския параламент одобриха Законодателния акт за изкуствения интелект, проправяйки пътя за окончателното му приемане от евродепутатите, което се очаква да стане в средата на юни, предаде БНР. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията за вътрешния пазар и защитата на потребителите приеха текста с голямо мнозинство.

"Завършваме изграждането на законодателството за цифровата среда, което е от изключително значение не само за Европа, но и за целия свят“, заяви Брандо Бенифей, който е един от доладчиците по документа, преди гласуването.

След като евродепутатите кажат последната си дума, предложението ще навлезе в последния етап от законодателния процес - трилозите със Съвета на ЕС и Комисията.

Проектът за регламент, представен от Комисията през април 2021 г., е ключов елемент на политиката на ЕС за насърчаване на разработването и внедряването в рамките на единния пазар на безопасен и законосъобразен изкуствен интелект, който зачита основните права.

Предложението следва подход, основан на риска, и установява единна хоризонтална правна рамка за изкуствения интелект, чиято цел е да се гарантира правна сигурност. Чрез него се насърчават инвестициите и иновациите в тази област, подобрява се управлението и ефективното прилагане на действащата правна уредба в областта на основните права и безопасността и се улеснява развитието на единен пазар за приложения с изкуствен интелект.