Военен експерт прогнозира колко дълго може Русия да воюва срещу Украйна

Русия има техника, с която да воюва и 100 години, но само при едно условия, казва Олег Жданов

Русия ще има достатъчно военна техника да води военни действия 100 години. Но това не е безусловно. Това казва военният експерт Олег Жданов, отговаряйки на въпроси на последователи.

"Ще кажа това, че по принцип Русия ще има достатъчно оборудване да води война 100 години. Десетките хиляди танкове на склад, хиляди оръжия и десетки хиляди бойни бронирани машини ще им стигнат за много повече от една година, за десетилетия“, смята Жданов.

В същото време Жданов обясни, че десетки хиляди руска техника наистина биха били достатъчни за дългогодишна война, но при условие, че има технически възможности за привеждането й в бойно състояние.

В същото време по отношение на човешките ресурси, ситуацията е доста плачевна за Руската федерация, посочва Жданов. Мобилизационният резерв е общият брой на гражданите на Руската федерация, които днес могат да бъдат мобилизирани в рамките на една обща мобилизация - това е някъде около 16-17 милиона души. От тези 16-17 милиона души оперативният резерв е 2 милиона души - това са тези, които наскоро са служили във въоръжените сили на Руската федерация, тоест хора с боен опит, които са служили в горещи точки или са служили наскоро и ниво преквалификация и повишаване на квалификацията. Според него човешките ресурси в Руската федерация "резерв има, но няма политически или социални възможности".
 
„Оказва се, че техника има, но първо трябва да се ремонтира, да се приведе в изправност, за да може да изпълнява задачите по предназначение, от една страна, от друга страна се оказва, че има човешки ресурс, но вече няма желаещи да отидат на доброволни начала.(…) Много мъже напуснаха Руската федерация, други се укриват от службите за военна регистрация и вписване“, коментира военният експерт.