Военен експерт развенчава митовете за способностите на руската армия

Нивата на загуби на фронта надвишават нивата на производство за всяка система, коментира Маркус Койп

През уикенда украинската армия се изтегли от Авдеевка, където от месеци се водеха ожесточени боеве. Военният експерт Маркус Койп обаче опровергава нейната приказка за уж неизчерпаеми военни ресурси, предаде focus.de.

„Авдеевка не беше завладяна от земята, а беше изравнена със земята чрез масирани бомбардировки от въздуха“, посочи военният експерт Маркус Кеуп. Това показва „стратегически проблеми“ в украинската армия. Тъй като Украйна трябва да използва своята противовъздушна отбрана за защита на градовете и гражданската инфраструктура, тя е е по-малко способна да защитава фронта.

В резултат на това руската армия може да действа почти безпрепятствено във въздушно пространство по фронтовата линия. Според Койп Украйна няма достатъчно бойни самолети. В противен случай операция като тази в Авдеевка не би била възможна. От друга страна, военният експерт опровергава и един голям мит, който е особено разпространена на Запад. Става въпрос за уж неизчерпаемите руски военни ресурси. Въпреки че Русия създава впечатлението, че може да „доставя или възпроизвежда вечно“, това не е вярно. Руските резерви са големи, но не са неограничени. Нивата на загуби на фронта надвишават нивата на производство за всяка система, посочи той.

Доставката на военна техника идва от складовете, които все още бяха добре запълнени от съветската епоха. „Руската армия и отбранителната индустрия стоят на краката на Съветския съюз“, каза Койп. Според военния експерт това е и грешката в мисленето на Запада. В същото време доставките на оръжие за Украйна са от съществено значение.

В своята агресивна война Путин сега разчита, че Украйна ще се предаде – или ще бъде изоставена от Запада – преди неговите резерви да привършат, продължи военният експерт. Следователно доставките на оръжия за Украйна са необходими, за да спрат руснаците. Що се отнася до доставката на крилати ракети Taurus, канцлерът Олаф Шолц продължава да отказва изпращането им въпреки нарастващия натиск в коалицията.