Военен кореспондент: Наближава кулминацията на украинското контранастъпление в запорожко направление

Според доклад на ISW ВСУ са напреднали в района на Бахмут и Роботино

В хода на контранастъпателните операции западната част на Запорожка област и близо до Бахмут, украинските войски са отбелязали "незначителен“ напредък близо до границата между Донецка и Запорожка област на 2 октомври. Това става ясно от последен доклад на базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW), предава "Украинская правда".

"Геолокационни кадри, публикувани на 2 октомври, показват, че украинските сили са напреднали леко северозападно от Новомайорске (18 км югоизточно от Велика Новоселка). Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски продължават настъпателните операции на Мелитополско (западно от Запорожка област) и Бахмутско направления“, се казва в доклада.

ISW също актуализира предишната си оценка, че украинските сили са загубили позиции в системата на окопите югозападно от Работино (13 км южно от Орехов) в резултат на руските контраатаки между 13 и 30 септември.

"Географски кадри, публикувани на 2 октомври, и сателитни изображения показват, че украинските сили вероятно са превзели тези позиции някъде между 12 и 17 септември и сега ги държат“, се казва в доклада.

През последните 24 часа руснаците са атакували няколко фронтови линии. Генералният щаб на ВСУ съобщи, че при Бахмут руснаците неуспешно са се опитали да възстановят загубената позиция в района на Андреевка в Донецка област, а в Запорожие се опитват да си върнат позициите в района на Новодаровка и Вербовое.

Военният кореспондент Андрей Цаплиенко прогнозира, че наближава кулминацията на контранастъплението в запорожското направление.