Военен самолет се разби в Мали, има вероятност да е на "Вагнер"

Това е станало при кацане на военно летище в Гао

Военен самолет се разби тази сутрин при кацане на военно летище в Гао в северната част на Мали, съобщи източник от летищните власти и канцеларията на губернатора, които не дадоха повече подробности, предаде Дарик с позоваване на Франс прес
.
"Причините за катастрофата все още не са известни“, каза източник от летищните власти.

Все още няма информация за жертви и АФП не може да установи кой е използвал този самолет. Има спекулации, че е бил използван от ЧВК "Вагнер".

Говорител на германската армия, която все още присъства в Гао като част от мисията на ООН в Мали (МИНУСМА), потвърди пред АФП инцидента със самолета.

"Според информацията, с която разполагаме в момента, самолетът трябва да е пропуснал пистата за кацане“, каза говорителят, като уточни, че това не е самолет на германската армия.

"Това е самолет Ил-76 (руско производство), който се използва не само от руснаците, но и от малийските сили и от много други“, добави той.

Военното летище в Гао се използва от малийската армия, както и от нейните руски партньори и от МИНУСМА.

Тази катастрофа идва на фона на нарастващо напрежение между различните въоръжени групировки в района и малийската армия.

От август насам районите на Тимбукту и Гао са сцена на поредица от атаки срещу позиции на армията и срещу цивилни. Малийската армия и въоръжените групировки се борят за контрол над тези територии на фона на изтеглянето на МИНУСМА, посочва АФП.