Военният режим в Буркина Фасо остава на власт още 5 години

Преход към гражданско управление в рамките на 60 месеца

Ибрахим Траоре, снимка: Wikipedia

Ибрахим Траоре, снимка: Wikipedia

Военният режим в Буркина Фасо, който е на власт от преврата през 2022 г., ще удължи управлението си с пет години съгласно споразумение, прието по време на проведените национални консултации

„Продължителността на прехода е фиксирана на 60 месеца, смятано от 2 юли 2024 г.“, заяви след края на разговорите полковник Муса Диало, председател на организационния комитет на процеса на национален диалог, цитиран от АФП.

Той уточни, че ръководителят на преврата и изпълняващ длъжността президент Ибрахим Траоре може да се кандидатира на всички избори в края на преходния период.

Двудневният национален диалог започна на 25 май, за да се очертае пътят към гражданско управление на западноафриканската държава, обхваната от джихадистко насилие.

Армията управлява Буркина Фасо от 2022 г. насам, като извърши два преврата.

От 2015 г. насам джихадистки бунтовници, свързани с "Ал Кайда" и групировката „Ислямска държава“ наложиха режим на насилие, при който бяха убити хиляди хора, а милиони са разселени.

В рамките на първоначалния национален диалог беше приета харта, която дава на Траоре президентския пост и създава правителство и законодателно събрание.

Съгласно новата харта, договорена на 25 май, квотите вече няма да се използват за разпределяне на местата на членовете на традиционните партии в парламентарното събрание. Вместо това „патриотизмът ще бъде единственият критерий" за избор на депутати.

Първоначалната харта определяше продължителността на прехода към гражданско управление на 21 месеца, като срокът изтичаше на 1 юли, но Траоре многократно предупреждаваше, че провеждането на избори ще бъде трудно предвид опасната ситуация със сигурността.

Представители на гражданското общество, силите за сигурност и отбрана и депутати от преходното събрание участваха в преговорите през този уикенд, но повечето политически партии бойкотираха разговорите. /БГНЕС