Приеха да дадем още стари ракети на Украйна, на ход са депутатите в пленарна зала

България да предостави още военна помощ на Украйна, реши на извънредно заседание Комисията по отбрана в Народното събрание. Сред предоставяната помощ са и зенитни ракети и зенитни комплекси от резервите на българската армия, които са с отпаднала необходимост.

Намеренията логично предизвикаха недоволство от стана на опозицията в лицето на БСП, "Възраждане" и ИТН, които обвиниха управляващите в това, че застрашават отбранителните способности на България, а самото заседание необяснимо било свикано в изключително спешен порядък - само два часа след внасянето на предложението в деловодството.

Предложението е внесено днес по обяд и е подписано от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС, като е подписано включително и от лидерите Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски.

Очаква се конкретният списък да бъде готов през януари или февруари, като ще го изготви военното министерство. От ведомството уверяват - всичко, което ще се дава, е ненужно, неизползваемо и дори държавата трябва да даде пари за обезвреждането на това въоръжение.

В предложението е записано още, че България ще поиска от съюзниците си разполагане на ПВО и противокорабни ракетни системи, които да укрепят отбранителните ни способности.

Предвидено е и обучение на украински военни, но идвали у нас без въоръжение и техника, по четири роти годишно или общо 160 души.

Сега окончателното решение е в ръцете на депутатите в пленарна зала.