Военни анализатори: Руският десант към Одеса е предотвратен, Киев може да пренасочи ресурса си на други фронтове

Руските кораби са ограничени в способността си и заемат изключително отбранителни позиции

Опасността от десант на руски войски в украинския пристанищен град Одеса до голяма степен е предотвратена, твърдят британски военни анализатори, цитирайки наред с други фактори изтощения Черноморски флот на Русия, предаде ДПА.

„Това означава, че Украйна може да пренасочи ресурси, за да притисне руските сухопътни сили другаде“, се казва в актуализацията на британското министерство на отбраната.

Руските кораби са ограничени в способността си да подкрепят ефективно усилията на Москва за нахлуване в Украйна и заемат „изключително отбранителна позиция“, се казва в доклада.

Освен подводниците, те винаги остават около бреговете на окупирания от Русия Кримски полуостров, за разлика от повишената активност на руските кораби в други морета по това време на годината, се казва в изявлението.

Докато руските кораби продължават да изстрелват ракети с голям обсег, флотът полага всички усилия да спечели военноморско господство според анализаторите, след загубата на ракетния крайцер „Москва“, флагман на Черноморския флот, значителен брой самолети и контрола над Змийския остров, ключов стратегически обект.