Военният кореспондент на ТАСС: Армията на Русия е голяма лъжа, Шойгу ѝ създаде "красив образ"

"В момента въоръжени сили на Русия са голяма профанация и голяма лъжа в много отношения. Това, което Шойгу (военният министър Сергей Шойгу - б.р.,) и неговите заместници правеха през последните десет години, беше за вътрешния потребител, беше насочено към създаването на красив образ на силна и мощна армия, която е способна да победи всички. Но в действителност безхаберността им е била огромна", категоричен е напусналият Русия военен кореспондент на ТАСС Глеб Ирисов пред руската телевизия на "Свободна Европа", предаде "24 часа"

Той разказва, че в Русия нищо не се е променило от избухването на войната - нито нивото на обучение, нито нивото на осигуряване на сигурност на висшите командири. "През всичките тези години бойната подготовка в повечето части се провежда само формално", категоричен е той. Според него "на хартия" било описано, че всички учения са проведени, а боеприпасите използвани, но това не било вярно. "Условията на служба са ужасяващи, храната е ужасна, униформите и екипировката не са издавани в необходимото количество. Пристига комплект екипировка - бронежилетка, тактически жилетки, сумки... Виждате фактурите с цени: 150 хил. рубли за комплект, 300 хил. рубли за комплект. След това отивате на уебсайта на някоя компания. Те предлагат същия комплект оборудване за 35 или 50 хил. рубли", възмущава се военният кореспондент на ТАСС. 

Като "абсолютен провал" определи и той нахлуването на Русия в Украйна от военна гледна точка. "Те изобщо не разбираха, че си имат работа със страна с над 30 млн. души население, в която осем години по-късно никой не подкрепя Русия", казва той. Според него военните се опитали да завземат властта в Киев и това било видно от картата на военните операции. И макар сега руските военни да започнали нови тактики, то според него, "не им остава нищо друго, освен да използват абсолютно нехуманни оръжия". 

"Знам с абсолютна сигурност, че в Украйна руснаците използват всичко: касетъчни боеприпаси, термобарични боеприпаси и фосфор", казва той. "Всеки добър танк или военно превозно средство (а в руската армия техниката далеч не е добра и скъпа) се унищожава с обикновен изстрел от противотанков гранатомет и противотанкова граната от някоя задна уличка. Точно затова защитата се посреща с бомбардировки и обстрел - за да ги стъпчат в бетона, в земята, за да унищожат физически съпротивляващите се. Те не се интересуват от цивилното население", категоричен е той.