Военното министерство ще налива още пари на Русия за съветските самолети до 2030 г., модернизират ги

Нови милиони ще отидат за модернизацията на този таралясник МиГ-29

Нови милиони ще отидат за модернизацията на този таралясник МиГ-29

Кремъл ни третира във военната си доктрина като враг, а ние продължаваме да им плащаме милиони, въпреки че сме натовска страна

Военното министерство има намерение старите съветски военни самолети да продължат да бъдат използвани от натовска България до 2030 г., а ремонтите им, за които досега критично се говореше в обществото, да бъдат допълнени с модернизация. В случая съвсем не става дума за догадки или поредната конспиративна теория, а за изявления на висшето ръководство на МО на заседание на парламентарната „Комисия по отбрана”, проведено на 30 януари 2020 година. От протоколите, които вече са публикувани на сайта на Народното събрание, недвусмислно става ясно, че

ремонтите се надграждат с модернизация на авиониката

В свое изявление пред комисията зам.-министърът Анатолий Величков, коментирайки темата с МИГ-29 казва:

„Към Рамковото споразумение в момента има пет възлагателни, конкретни договора, респективно очакваме да приключи. След което, разбира се, да се пристъпи към очакваната модернизация свързана с подмяна на авиониката в съответствие с изискванията на Европейския съюз за открито небе, респективно смяната на честотите в диапазони”. 
И по-нататътк добавя: „Очакваме тази модернизация, без да съм конкретен, в момента прогнозната стойност доста се намали след оценката на Военновъздушните сили. Очаква се тя да бъде извършена от средства на бюджета на Министерството на отбраната, както и от възможни капитализирани източници на приходи на Министерството, ако надвишим изискуемите 44 милиона собствени приходи на Министерството”.

Тези изявления пред депутатите недвусмислено говорят, че в „кухнята” на висшия ешелон на МО имат такива намерения за бъдещето на МиГ- 29 и Су- 25.
Разликата между ремонти и модернизация е съществена, коментират пред Faktor.bg експерти от сектора на отбраната. Ремонтът на самолетите включва една машина да бъде годна да лети, а моденизацията предвижда подмяна на авиониката. Това в най-общи линии включва системите комуникация, навигация и опознаване свой-чужд. Идеите за модернизация подсказват, че МО имат намерение да използват старите съветски самолети до 2030 г. когато изтича жизненият им цикъл. 
Предвижданата модернизация поставя ребром и въпроса: кой ще я извърши за МиГ-29 и съответно за Су-25, ако такъв е планът? Оправданието за очакваната модернизация е изискването на Европеския съюз за открито небе. Проблемът е, че

Русия се очертава отново като единствената възможна страна да реализира тази модернизация

и да направи съветските самолени съвместими с натовските стандарти. В същото време в своята военна доктрина Русия е обявила като „вражески” страните членки на НАТО, тоест и България. Това обаче явно не им пречи,  след като за въпросната модернизация ще се наливат нови стотици милиони в техните ремонтни заводи. Проблемът е, че и след модернизацията ще бъдем поставени в примка да продължим да плащаме за ремонти и поддръжка на модернизираните самолети до 2030 г. Да не забравяме, че до момента България е платила на руската страна почти 200 млн. лв. за ремонтите на МиГ-29 и Су-25 с ДДС, само това правителство. Други 30 млн. лв. са предвидени за ремонт на ракетите на МиГ-29. Така на практика излиза, че паралелно с въвеждането и използването на новия самолет Ф-16, военното министерство ще поддържа и старата съветска техника.
От стенограмата на заседанието на парламентарната комисия става ясно, че в края на миналата година е имало и върнато наредено плащане за МиГ-29. Причината вероятно е заради наложени международни санкции към изпълнителя, който е руска компания. Аналогичен беше случаят миналата година, когато имаше върнати плащания към Белароус за ремонта на Су-25. От МО декларират пред депутатите, че ще преодолеят проблема с плащанията – остава да се изплатят още около 10 млн. лв., за да се приключи този договор. 
Пред България обаче открит остава големият проблем – ЕС и САЩ продължават да налагат нови санкции на Русия, които се оказва, че страната ни трябва да преодолява с тарикатски номера, опитвайки се да прецака и надхитри партньорите си, за да обслужва неясни руски интереси.