Волейболистите ни отнесоха Франция с 3:2

Мъжкият национален отбор по волейбол на България стартира с победа участието си в решителната олимпийска квалификация. В атрактивенен мач тимът на Силвано Пранди победи с 3:2 (25:23, 17:25, 25:22, 19:25, 15:8) един от фаворитите Франция.

Успехът отваря пътя нанашите към продължаване напред в турнира. В следващия си мач националите ще се изправят срещу Нидерландия във вторник от 15 ч.

В първия сет българите впечатлиха със силния си сервис, който затрудняваше посрещането на французите. Вниманието прикова капитанът Йосифов, който изпъкваше във всяка фаза на играта.

След негови добри атаки българите поведоха с 4:1. Французите бързо наваксаха изоставането си и взеха преднина, която задържаха до средата на гейма.

Националите изоставаха с 13:16, когато на сервис застана Йосифов. Капитанът реализира няколко аса и затрудни французите, след което българите взеха следващите шест точки. Националите устояха на напрежението и затвориха гейма в своя полза, като Розалин Пенчев се отличи с ефективна игра в атака, пише "Дневник".

Французите наложиха високо темпо в началото на втората част. Дълго прекъсване за коригиране на резултата след сигнал от селекционера на "петлите" Лоран Тили извади българите от ритъм. Националите започнаха да играят прибързано и емоционално, което им костваше загубата на гейма със 17:25.


Пранди направи промени за третата част, като в игра на мястото на Светослав Гоцев, Розалин и Николай Пенчеви се появиха Алекс Грозданов, Мартин Атанасов и Тодор Скримов. Това даде резултат и националите заиграха уверено.


Серия на Атанасов на сервис отвори преднина от 12:6 за българите. Със силна атака и добра игра в защита националите увеличиха преднината си и това им помогна да поведат в геймовете.


Французите взеха четвъртата част и вкараха мача в тайбрек. Българите влязоха по силно в него след серия от сервис на Скримов, като двата отбора размениха полетата при 8:5 за националите. Силният сервис беше в основата националите да увеличат преднината си и да затворят мача.