Войната срещу Украйна превърна зетьовете на Путин в пленници от близкото му обкръжение

Дъщерите на кървавия диктатор

Дъщерите на кървавия диктатор

Йоррит Йост Фаассен, заради отношенията си с дъщерята на руския президент, е принуден да се откаже от родината си

А вторият, московчанинът Евгений Нагорни, зарязал опозицонните си възгледи, но живее в апартамент за около 260 милион

След като само преди дни по повод налагането на санкции, за пръв път Кремъл призна официално, че Катерина Тихонова и Мария Воронцова са дъщери на Владимир Путин, стана ясно, че в "черния списък" се намира и бившият мъж на Тихонова - Кирилл Шамалов, но не и съпрузите (сегашен и бивш) на Воронцова.
"Медуза" съобщава, че макар Мария да не се е омъжвала официално, първият и избраник - холандският бизнесмен 

Андрей Сошников (Настоящее Время) и Светлана Рейтерq "Медуза"

В началото на март 2022 година неизвестни поставят на оградата на пустеещ дом в предградието на Амстердам "Дювендрехт" украинско знаме. Още едно знаме се появява в двора, а на пощенската кутия е залепена бележка с хаштаг "#AveMariaPutin" 
До нея е закачено обръщение към самата Мария Путин:
"На по-малко от 2000 километра оттук се намира свободна страна, която твоят баща унищожава. Никой не може да го разубеди, даже палачът не би могъл да го спре, но нали родителите и децата са друго нещо... Както беше писал Александър Солженицин, "линията, разделяща доброто и злото, пресича сърцето на всеки човек". Моля те, вслушай се в сърцето си, за да стигнеш до неговото сърце и спри тези безсмислени страдания. Ние те молим за това, Мария Путина".
Но на спешно събрание, жителите на Дювендрехт, обсъждали въпроса "прилично ли е да живеят в съседство с човек, свързан със семейството на руския президент?".
Но "този човек" – 42-годишният строителен инженер Йоррит Йост Фаассен, известен в западната преса като "зетя на Путин" вече "отдавна и щастливо" живее в Москва.
През март, вече след началото на войната той разказа пред нидерландското издание Follow the Money:
"Едно време исках да се върна в Нидерландия, но животът ми в Москва ме устройва напълно".

В Москва той предпочита жилища категория "лукс"

и преди се е разполагал в разкошен апартамент в един от най-престижните и скъпи московски комплекси. 
Къде живее сега, официално не е известно, но в супер скъпия Barkli Gallery с изглед към Кремъл", там, където работи бившият тъст на Фаасен – Владимир Путин, често доставят храна за "Юрий" Фаасен. 

Журналистите от "Медуза" и "Настоящее Время" не са успели да установят кога и как са се запознали Мария Воронцова, голямата дъщеря на Путин и Фаасен.
Но още в средата на 2000-те Мария, която тогава едва е навършила 20 години публикува своя снимка от карнавал в чест на деня на кралицата на Нидерландия. В него участват членове на лайденския клуб на любителите на бира G8 Beerlog, основан от Йоррит Фаассен.
Четири години по-късно Йоррит Фаассен вече живее с Мария Воронцова в аристократичното предградие на Лайден Ворсхотен. Общата стойност на двата пентхаус , в които се настаняват е 700 хиляди евро.

putin_deca_zet.jpg

Зетьовете на Путин

По-късно, обаче, авторът на статията за двойката в интервю за GQ казва, че след публикацията започнал сериозно да се тревожи за живота си: "У нас всички знаят за

съдбата, постигнала банкера Матвей Урин"

На 14 ноември 2010 година мерцедесът на банкера Матвей Урин, следван от втори автомобил с шестима охранители, спира BMWшофирано от Йоррит Фаассен – банкерът смятал, че BMW-то го е засякло. Охранителите на Урин извличат Фаасен от колата и го пребиват с бейзболни бухалки. 
Няколко часа по-късно банкерът и охранителите са задържанви от бойци на Федералната служба за охрана начело с тогавашния министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Делото срещу Урин продължава почти 5 години, осъждат го на 8.5 години затворническа колония и на свобода той излиза едва през 2018 година - изгубил целия си бизнес и превърнал се почти в просяк.
По това време Фаасен вече работи в "Газпром" и живее с Мария Воронцова в Русия.
През лятото на 2008 година Follow the Money пише, за приема на Мария Воронцова и Йоррит Фаассен по повод сватбата им в един от замъците на Вассенаара – модно предградие на Хага. 

На приема родителите на булката не присъстват, но там е по-малката и сестра.
Макар че самата Воронцова подписва научните си работи по ендокринология като "Мария Фаассен", самият Йоррит отрича връзката си с дъщерята на руския президент.
Все пак той признава, че е женен за рускиня и двамата имат деца.
В Москва Йоррит Фаассен започва да се появява в средата на 2000-те и веднага заема високи длъжности в руски държавни корпорации и кампании, принадлежащи на членове на "близкия кръг" на Владимир Путин.
Стремителната си кариера започва от поста специалист по управление на извънградската собственост в компанията "Газпромбанк-инвест", след това става вицепрезидент на "Стройтрансгаз", още една дъщерна фирма на газовия монополист.
Там веднага му дават 60 метров кабинет и личен Lexus, писа "Ведомости" през 2011 година.
До скоро Фаассен работи в строителната компания "РГ-Девелопмент", собственост на един от най-близките приятели на Путин и негов спаринг партньор по джудо - Аркадий Ротенберг.

"Йоррит Фаассен дойде на работа при нас през 2014 година като заместник на генералния директор по развитието", съобщава служител на "РГ-Девелопмента". 
Фаассен остава на работа в компанията да 2018 година, получава по 900 хиляди рубли на месец, но на работа не се появявал.
В Русия Фаассен води крайно затворен начин на живот, никога не посещава приемите и празниците на нидерландската диаспора.
Но затова общува с приятелите на Мария Воронцова, например, с бизнесмена и член на съвета на директорите на "Сибур" Кирил Шамалов. 
Бившият мъж на по-малката дъщеря на Путин, Катерина Тихонова, Шамалов е имал кореспонденция с Фаасен, както става ясно от архива на електронната му поща. В нея са запазени копия на билети до Амстердам, които Шамалов е изпращал на Фаасен преди свое пътуване в Нидерландия през 2011 година, както и покана за сватбата му с Катерина Тихонова през 2015 година.

Сега Фаассен, който понякога пише в интернет с никнейм Питер Орно (порно) и даже си е регистрирал домейн peterorno.nl, избягва каквато  ида било публичност, премахнал е страницата си във Фейсбук, посещава само чатове на криптовалутните борси, но не пише нищо в тях.
В "ВКонтакте" той е

регистриран като Петър Велики (Peter De Grote),

но на страницата му има само една снимка - на скиорска писка.
Любопитен факт е, че Фаасен, който е запален скиор е успял да приобщи  и сина си към своята страст: през 2021 година осемгодишният внук на Путин участва в състезание в Централна Русия, където представлява Нидерландия и е единственият "чужденец" сред участниците.
Това, че Фаассен прекарва по-голямата част от времето си в Русия, отколкото в Нидерландия, може да е пряко свързано с външната политика на Владимир Путин.
Според източник на "Медуза", запознат с близкия кръг на президента, до 2014 година Фаассен и Воронцова прекарвали по няколко месеца в годината в Нидерландия. Но, след като над Донбас е свален малайзийския "Боинг" (загинаха 298 души, от тях 193 граждани на Нидерландия), Путин настоял дъщеря му и внукът му да живеят в Русия.
"Фаассен не беше готов за такъв живот, но нямаше избор", разказва приятел на семейството.
Осем години по-късно, след началото на войната срещу Украйна, Фаасен пак решава да остане в Москва, независимо, че вече се е разделил с Мария Воронцова.
Негови сънародници коментират, че той е разпознаваемо лице и това би създало проблеми за човек от близкия кръг на Путин, както и, че ако Фаасен реши да се занимава с бизнес в Нидерландия това ще е проблематично.

За разлика от по-малката си сестра Катерина, която се омъжи в един от най-скъпите курорти в света, Мария Воронцова предпочита да не афишира личния си живот. 
Но със сегашния си избраник често посещава партита, които са почти толкова разкошни, колкото сватбата на сестра и.
Биографията на Евгений Нагорни не е забележителна с нищо, през 2006-та, когато Фаасен се появява в Москва, 18-годишният тогава Нагорни учи в митническия факултет на Московския финансово-юридически университет.
През 2010-2011 година работи като митнически посредник в "Рособоронэкспорт", АО "Оборон-терминал". След това става главен специалист в "Еврохим" (най-големият руски производител на минерални торове).

По това време Нагорни е с опозиционни възгледи, публикува в страницата си във Фейсбук комикса "12 години за две минути" на Егор Жгун: в него

Владимир Путин е сравнен с алчния и коварен милиардер Монтгомъри Бернс

от "Симпсънс".
Но от 2016 година Нагорни забравя за социалните мрежи - сега той лети по света с Мария Воронцова, а през април 2017 година се ражда и първото дете на двойката, което носи фамилията на баща си и пътешества с родителите си.
Скоро новият зет на Владимир Путин става мениджър на газодобивната компания "Новатек" – до скоро в съвета на директорите и влизаше близкият приятел на президента Генадий Тимченко. 

Нагорни, който по официални данни получава 760 хиляди рубли (сведения за 2018 година), отговаря за закупуването на оборудване.
Вече като служител на "Новатек", през 2020 година Нагорни купува апартаментот 258 квадратни метра в затворения комплекс Barkli Gallery: три спални, четири бани, библиотека, камина на дърва, система за пречистване на въздуха "до нивото на алпийски" и "филтрация на водата до нивото на изворна". 
Цената на квадратен метър в Barkli Gallery е 1 милион рубли, тоест жилището струва около 260 милиона рубли, едва няколко месечни заплати на Нагорни.