Вселенският патриарх: Руската църква носи вина за престъпната агресия срещу Украйна

Кремъл използва църквата като инструмент

Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей

Духовният лидер на православните християни по света - Вселенският патриарх Вартоломей, заяви, че Руската православна църква споделя отговорността за войната в Украйна, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс. Вартоломей добави, че е готов да помогне със следвоенното "духовно възстановяване" на Русия. 

Вселенският патриарх направи тези свои коментари в упрек срещу руския патриарх Кирил, който в прав текст благослови инвазията на Москва в Украйна.

Вартоломей, който през 2019 г. разгневи Москва, като призна новопровъзгласената Православна църква на Украйна, заяви, че руските власти използват църквата като "инструмент за своите стратегически цели".

"Църковното и държавното управление в Русия си съдействаха в престъпната агресия и споделят отговорността за последвалите престъпления, като например шокиращите отвличания на украинските деца", заяви той на конференция, организирана от литовския парламент. „

"Нашият междурелигиозен диалог трябва да се фокусира върху начини да се противопоставим и да неутрализираме капацитета на ръководството на Московския патриархат да подкопава единството ни и чрез теологията да легитимира криминално поведение", каза още Вартоломей.

Руската православна църква не коментира веднага думите на Вселенския патриарх, посочва Ройтерс.

Вселенският патриарх е базиран в Истанбул и е смятан за "пръв сред равни" в православната църква, която има около 260 милиона последователи по света, от които около 100 милиона са в Русия.

"Църквата-майка в Константинопол е готова отново да помогне на своите деца в Украйна и Русия, както е правила много пъти в миналото", заяви Вартоломей.

"Наш общ християнски дълг е да използваме силата на диалога, за да върнем руските ни братя и сестри към нашите споделени ценности", добави той и подчерта необходимостта от "духовно възстановяване", както в Русия, така и в Украйна.