Комисия на ВСС единодушно прие доклада на Гешев за главен прокурор

Прокурорската колегия към ВСС счита, че той отговаря на изискванията за високия пост

снимка: БНР

снимка: БНР

Две комисии на прокурорската колегия на ВСС обсъждат професионалните и етични качества на Иван Гешев за главен прокурор в два поредни дни, съобщава БНР. Той бе издигнат от цялата Прокурорска колегия за наследник на Сотир Цацаров и подкрепен от професионалните организации на прокурорите и следователите.

Двете комисии на Прокурорската колегия ще излязат с доклади след заседанията си, които ще бъдат обсъдени от целия ВСС на 9 октомври. Самият Гешев ще бъде изслушан от ВСС на 24 октомври.

Днес заседава първата комисия на Прокурорската колегия на ВСС - по атестирането и конкурсите. Кандидатът Иван Гешев се появи лично, за да изслуша заседанието на комисията. Утре е заседанието на етичната комисия.

Според прокурорската колегия кандидатурата на Гешев отговаря на изискванията за длъжността.

"Високият му професионализъм и стриктното изпълнението на служебните му задължения, отличните умения за работа в екип, пълно покриване на изискуемите качества на ръководни административни умения, признания от редица международни институции и широка подкрепа от колегите му, както и от органи и институции, с които е работил. Въз основата на документите, комисията по атестиране и конкурсите на прокурорската колегия счита, че същият отговаря в пълнота на законовите изисквания", заявява комисията в своя доклад, прочетен от председателя ѝ Даниела Машева.

Докладът разкри, че начело на Специализираната прокуратура за две години Гешев се е произнесъл по 1793 административни преписки, 729 писма на граждани, и е направил 62 предложения за законодателни промени до главния прокурор. Също така е издал и 44 113 заповеди от административен характер. Справката за работата му сочи още, че 233 души са били осъдени по негови актове, докато е работил в Софийската районна и Софийската градска прокуратура и е написал 4218 постановления по досъдебни производства, 2969 акта по преписки, както и 230 обвинителни акта.

Докладът бе приет единодушно от присъстващите с явно гласуване и ще бъде публикуван официално на страницата на ВСС в унисон с изискванията за отворена и прозрачна процедура по избора на главен прокурор.

След заседанието Иван Гешев заяви, че е казал всичко, което е имало да се коментира по процедурата, на живо пред цялото общество в излъчването на ВСС. "В процедура съм и няма какво да коментирам по темата пред медиите. Всичко се излъчва онлайн и е достъпно", напомни той.

"Винаги съм бил коректен и съм давал подробни изявления, когато е има акция или е необходимо. Сега няма какво да коментирам и не искам да ме преследвате, защото трябва да отида на работа", обърна се към журналистите Гешев.

"Не е коректно да коментирам процедурата, защото това е работа на ВСС. Сега ви моля да ме пуснете да отида и да си свърша работата", призова Гешев.

На въпрос кога ще приключи проверката за спирането на излъчването на БНР, той обясни, че има срок за нея и след изтичането му ще бъде изнесена цялата информация по казуса.

"Виждате колко открито и прозрачно работи прокуратурата, публикуваме всички подробности по разследванията и дори доказателства", припомни Гешев.