Встъпил в длъжност днес зам.-министър е освободен заради установена принадлежност към Държавна сигурност

Общо трима заместник-министри от различни министерства напускат постовете си

Едва три часа след като бе назначен зам.-министърът на земеделието и храните, Дамян Дамянов бе освободен от поста си. Причината е установената му принадлежност към някогашната Държавна сигурност, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Според съобщението за назначението му, той "притежава дългогодишен управленски опит в сферата на стопанисването, защитата и опазването на горските ресурси. Повече от 10 г. от професионалната му кариера е свързана с „Югозападно държавно предприятие“ ДП-Благоевград, където той последователно заема длъжностите заместник-директор и директор. Има образователно-квалификационна степен „магистър“ от Факултета „Горско стопанство“ на Лесотехническия университет в гр. София. Той е със завършена докторска степен по екология и опазване на екосистемите към Института по гората, Българска академия на науките."

"Премиерът акад. Николай Денков подписа заповеди и за двама заместник-министри, останали от предходния служебен кабинет. По предложение на министъра на правосъдието Атанас Славов от поста си тръгва Мария Павлова. Длъжността заместник-министър на външните работи освобождава Велислава Петрова", съобщават още от Министерския съвет.

 Велислава Петрова остана на поста си по молба на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, за да може да присъства на среща на ОИСР, която се проведе два дни, след като новото правителство встъпи в длъжности.