ВСУ пред изпитание - врагът атакува с нови авиобомби

"Руската армия използва нови авиобомби при обстрела на град Мирноград в Донецка област. Вероятно това са подобрени версии на KAB". Това предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение на  Дмитрий Лиховой, говорител на Оперативно-стратегическата група войски (ОСГВ) "Таврия“.

"Първоначалната информация беше, че противникът е използвал зенитно-ракетен комплекс С-300, но според по-подробна информация, получена от Националната полиция, руснаците са използвали три единици планираща авиобомба УМПБ (Универсални междувидови плъзгащи се боеприпаси) при този обстрел", заявил говорителят.

Лиховой отбелязал, че използването на тези бомби показва нов етап в развитието на руските управляеми авиационни бомби, които според него са баражни бомби.

"Това е подобрена въздушна бомба, която вече идва да замени тези класически стари ФАБ превърнати в KAB. Те имат допълнителни функции за планиране и допълнителни силови установки. Така че, за съжаление, трябва да се подготвим за нови предизвикателства и нови задачи за противовъздушна отбрана в борба срещу тези подобрени въздушни бомби", подчертал Дмитрий Лиховой.