ВСУ алармират: Русия разполага брегови ракетни системи "Бал" по украинските граници

Киев смята, че има определени възможност за противодействие на тази заплаха

Руските сили наскоро са разположили комплекс "Бал", който използва противокорабни ракети Х-35, близо до украинските граници. Преместването им в района на Брянск говори за недостиг на високоточни ракети. Това съобщи РБК-Украйна с позоваване на говорителя на ВВС на украинските въоръжени сили Юрий Игнат. По-рано Defence Express също предаде, че Русия разполага "Бал" в района на Брянск, информира "Фокус".

"Очевидно е, че ако е имало изстрелвания, за това вече се знае. Да, засега имаме тази заплаха и съответно е необходимо да се отговори. Мисля, че висшето военно ръководство вече има определени възможности за противодействие на тази заплаха", е заявил Игнат.

По думите му този комплекс не е единственото, с което Русия разполага. "Днес противникът използва всички налични сили и средства за нанасяне на удари по нашите позиции и преди всичко води активно въздушно разузнаване по цялата демаркационна линия и по цялата фронтова линия", пише РБК-Украйна.

"Да го кажем така, има много дронове, които следят движението на нашите войски. Противникът постоянно използва бойна авиация. Този СУ-35 се използва предимно за нанасяне на удари с управляеми авиационни бомби“, е заявил той.

Игнат е съобщил, че руските сили са използвали тези видове оръжия. По-специално, комплексът "Бал" от север, който е предназначен за унищожаване на кораби.

"На първо място, това показва, че противникът има известен недостиг на ракети, ракети "Калибър“, ракети Х-101, Х-555, "Искандер“, "Кинжал“. Това е като алтернатива, като заместител на високоточни и крилати ракети. Може да се използват далекобойни оръжия, тези комплекси, които са налични, и ракети директно към тях“, е добавил

той.

Медията припомня, че по време на масираната нощна атака срещу Украйна на 20 юни руските войски са изстреляли 35 дрона камикадзе, 32 от които са успешно свалени от украинското ПВО.

Както е заявил Юрий Игнат, представител на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна, Русия използва тактиката за объркване на противовъздушната отбрана, пускайки дронове в различни райони, за да открие системи за противовъздушна отбрана. Атаките са извършени на север и юг, включително в района на Брянск и по източното крайбрежие на Азовско море.