ВСУ изправени пред три условия, за да извършат успешен пробив на юг

Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза, но експертите не се наемат да дават прогнози

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще постигнат пробив на фронта в южната част на страната при изпълнението на три ключови условия. Това отбелязват в последния си доклад анализатори от Институт за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, предава УНИАН. Според тях условията са следните:

- Руските сили да не разполагат с необходимите резерви и бойна мощ, за да поддържат отбраната в западната част на Запорожка област;

- ВСУ да запазят достатъчна бойна мощ, за да продължат настъплението, след като тази на Русия бъде изчерпана;

- Руските отбранителни позиции зад настоящата зона на боеве да не са толкова силно минирани или добре подготвени като укрепленията, които украинските сили са пробили до този момент.

"ISW продължава да вярва, че руските военни сили не разполагат с достатъчно сили, разположени в района на Западно Запорожие, за да удържат защитата си в дълбочина, и че украинските сили трябва да могат да се движат през руските полеви укрепления по-бързо, ако не разполагат с подходящ персонал. Операциите на ВСУ в Бахмут държаха руските войски в Източна Украйна и далеч от южния фронт, а също така помогнаха да се предотврати създаването на стратегически резерв“, е едно от заключенията на анализатори.

ISW отбелязва още, че остава неясно дали ВСУ имат достатъчно резервни сили и бойна мощ, за да продължат да провеждат настъпателни операции на юг, докато руската отбрана не бъде пробита, за да се използва ефективно пробива. Също така остава неясно до каква степен руските позиции на юг от сегашната бойна зона са минирани и добре подготвени.

"Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза и ISW не е готова да даде уверена прогноза за развитието“, пишат още експертите.

В доклада се отбелязва също, че трябва да бъде проявено търпение по отношение на украинската кампания и да се очаква контраофанзивата да продължи до зимата на 2023 година и до пролетта на 2024 година.

"Украйна не трябва да извършва внезапно и рязко дълбоко проникване, за да постигне успех“, подчертават анализаторите от ISW.

По-рано Генералният щаб на украинската армия съобщи, че в района на Вербовое в Запорожка област ВСУ са изтласкали руснаците от позициите им и се укрепват на постигнатите рубежи.

Според анализаторите на ISW едновременните настъпателни действия на украинските въоръжени сили в района на Бахмут и в южната част на страната не позволяват на руснаците да формират допълнителни сили. Ето защо те са принудени да преразпределят новите си резерви, за да се опитат да задържат настъплението на ВСУ.