Украинските сили продължават да напредват при Бахмут

След оттеглянето на „Вагнер“ настъпи прелом

Серхий Череватий

Серхий Череватий

Силите за отбрана на Украйна продължават да напредват на бахмутското направление, заяви говорителят на Източната групировка на Въоръжените сили на Украйна Серхий Череватий, цитиран от Гордон.  

"Имаме напредък на бахмутското направление. Там се води бойна работа по фланговете, оказва се натиск срещу врага. След анализ и верификация ще предоставим подробни данни за територията, която успяхме за освободим." – каза той.

По думите на Череватий, на това направление за последното денонощие е имало 23 бойни сблъсъка, окупаторите са извършили 444 обстрела със стволна и реактивна артилерия и са осъществили пет въздушни атаки. При боевете са ликвидирани 116 окупатори, 199 са ранени.

Говорителят отбеляза, че след изтеглянето на наемниците от „Вагнер“ от бахмутското направление,  украинските сили са иззели инициативата в този участък от фронта.

"Ако погледнем ретроспективно, в динамичните агресивни боеве врагът прилагаше необичайна за ХХІ век тактика на хвърляне на „месо“ в щурм, ако се изразим по-научно – екстензивно използване на личния състав... Ние по същество ги лишихме от боеспособност, накарахме ги да отдръпнат подразделенията си и да се изтеглят, иззехме инициативата. И ако 10 месеца врагът ни атакуваше, сега ние притискаме врага, но го притискаме с точно обратната тактика. Ние, противно на него,  използваме максимално всички постижения на нашата и световната военна наука, максимално използваме безпилотни апарати, разузнаване, високоточни системи (...) и стъпка по стъпка, без прибързани действия, които биха могли да доведат до големи загуби на личен състав, напредваме и по принцип изпълняваме поставените задачи." – поясни Череватий.

Превод Faktor.bg