Поразен е ресторант с пекарна в Лисичанск - при удара там са заседавали руски окупатори

Русия обяви удара за „терористичен акт“

Поразен е ресторант с пекарна в окупирания Лисичанск – в заведението са се провеждали съвещания на руските окупатори.
Първо за удара съобщи лидерът на марионетната "ЛНР" Леонид Пасечник, който обвини украинските военни за атаката, извършена на 3 февруари.   
Агенция Reuters писа, че е улучен ресторант Adriatic на улица „Московска“, където обядвали руски военни.

Агенция Униан предаде, че в пекарната са правили хляб за руските войски, а в заведението са се провеждали заседания на окупаторите.

Изданието Суспільне Донбас съобщава, че по видеоматериал, публикуван в мрежата, преселници от Донбас са разпознали ресторант Adriatic, разположен в покрайнините, близо до Лисичанския нефтопреработвателен завод.

От легитимната градска военна администрация на Лисичанск съобщават, че пекарната е открита след окупирането на града.

"Окупаторите използваха заведението за свои цели. В него те се хранеха и провеждаха съвещания. Пекарната започна да функционира след окупирането на града. Пуснаха я, за да пекат хляб за фронта... Ударът беше нанесен по верме, когато окупаторите се бяха събрали там. Списъкът с ликвидираните, който шества из мрежата, е съставен от колаборационисти." – посочва представител на градската администрация.

Той допълва, че по информация на местни жители, в списъка е и собственикът на заведението – местен бизнесмен, който имал и магазини в града.

Русия твърди, че при удара са загинали 18 мъже, 9 жени и едно дете, внушавайки, че става дума за цивилен обект и цивилни жертви. В руските съобщения не се казва нищо за военните ангажименти на заведението и прилежащата пекарна.

Липсва информация от достоверен източник за загиналите.

Руското външно министерство обяви атаката за „терористичен акт“.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрющенко заяви, че това е поредният фейк на врага.

Превод Faktor.bg